İskandinav stili ev dekorasyonu fikirleri

Sade, minimalist, modern ve çok işlevsel... İşte İskandinav tarzı ev dekorasyonunu en iyi tanımlayan dört kelime. Üstelik temizlemesi çok daha kolay!

Evinizde gün ışığını daha fazla hissetmek, aynı zamanda üzerinizdeki tüm ağırlıklardan kurtulmak mı istiyorsunuz? O halde İskandinav ev dekorasyonu tarzı tam size göre. 

İlk olarak 1950'lerde ortaya çıkan İskandinav stilinin ortaya çıkışının en önemli nedeni coğrafi koşullar. Finlandiya, Danimarka, İsveç ve Norveç gibi İskandinav ülkelerinde kış mevsimi uzun olduğundan yılın büyük bir kısmında gündüzler kısa, geceler ise oldukça uzun. Ev ahalisinin gün ışığından mümkün olduğunca fazla yararlanabilmesi için evlerin aydınlık olması büyük önem taşıdığından İskandinav evlerinde doğal malzemelerden üretilmiş eşyaların vazgeçilmez partneri bembeyaz duvarlar ve gün ışığı.
 
İskandinav stili ev dekorasyonu

İskandinav tarzında döşenmiş bir evde, annenizden kalma klasik halınız çok daha şık görünecek 

Evinizi İskandinav tarzı dekore etmek istiyorsanız dekorasyonda en çok dikkat edeceğiniz konu gün ışığının en iyi şekilde kullanıldığı çözümlere yönelmek. Bu evlerde kalın perdelere, hantal dolaplara değil; ince, zarif dokunuşlara ihtiyacınız var.

İskandinav tarzı dekorasyonda fazlalığa yer yok

İşte fazla eşyalarınızdan kurtulmak için harika bir bahane! Yazının başında ne demiştik; sade, minimalist, modern ve çok işlevsel... Evinizi yeniden dekore ediyorsanız işlevsel olmayan eşyalarınızdan kurtulun. İhtiyacınız olan karmaşa değil, dinginlik. Bu da daha az eşya ile mümkün. 

Bembeyaz duvarlar ile daha aydınlık, daha ferah bir ev
 
Beyaz duvarlar ve doğal ahşap

Tüm duvarlarda beyaz kullanmak istemiyorsanız, açık bejlere veya taş renklerine yönelebilirsiniz

Kışın kısalan günler, gün ışığından yararlanmak için bize kısıtlı vakit sunar. Sadece kışın değil, yazın da evinizin her daim aydınlık ve parlak olabilmesi için, ışığı daha iyi yansıtmanıza yardımcı olması adına dekorasyonda beyaz renge daha fazla yer vermeniz gerekir. Evinizde beyazın yanı sıra pastel tonlara, açık bejlere ve açık renk ahşap objelere yer vererek daha aydınlık bir ortam yaratabilirsiniz.

Kendinizi ahşabın sıcak ve güvenli kollarına bırakın
 
İskandinav stili ev dekorasyonu

Ortamı ısıtmak mı gerekiyor? O halde L koltuğunuzun üzerine el işi örme şallar serebilirsiniz. Koltuğunuzun üzerine koyacağınız yumuşak bir battaniye ve pastel tonlarda, geometrik desenlere sahip birkaç yastık da bu tarza çok yakışacaktır.

Evinizde doğal malzemelere yer açın!

Ahşap malzeme, girdiği her ortama sıcaklık katar. Yoğun bir şekilde kullanılan beyaz rengin soğuğunu bir nebze olsun yumuşatması için dekoratif ürünlerinizde, orta sehpanızda veya TV ünitenizde açık renk ahşap malzemeden üretilmiş mobilyalar kullanabilirsiniz. Zemin seçiminizi de açık renk ahşap yönünde yaparsanız, kullanacağınız zarif el halısını veya kilimizi daha fazla ön plana çıkarma şansınız olur.

İskandinav stilinin vazgeçilmezi: Yeşil yapraklı büyük bitkiler
 
İskandinav stili ev dekorasyonunda bitki kullanımı

İskandinav stili ev dekorasyonunda bitki kullanımı

Salonunuzdan, banyonuza kadar çevre dostu bir yaşam alanı yaratmayı amaçlıyorsanız, özenle bakacağınız ve az ışıkta da yaşayabilen yeşil yapraklı bitkilerle evinizi çok daha keyifli hale getirebilirsiniz. Bitkilerle aranız iyi değilse, bakımı çok daha kolay olan sukulentleri, kaktüsleri veya aynı zamanda cilt bakımında da yararlanabileceğiniz aloe vera bitkisini tercih edebilirsiniz.

Az ışıkta da rahatlıkla yaşayabilen bitkiler:
  • Philodendron scandens: Kalp şekline benzer yaprakları ile bir tür sarmaşık. Kitaplık raflarında, yüksek bölgelerden sarkıtarak yetiştirebilirsiniz. Evin daha az aydınlık bölgelerinde bile rahatıkla yeşermesi ile ünlü. 
  • Sansevieria: Ülkemizde paşa kılıcı veya kaynana dili olarak bilinen popüler bitkilerden biri. Ev havasını temizliyor ancak evinizde küçük çocuk veya evcil hayvan bulunuyorsa, dikkatli olmanızda fayda var çünkü yenirse, insanlar ve hayvanlar için zehirli. 
  • Spathiphyllum wallisii: Barış çiçeği veya yelken çiçeği olarak da biliniyor. Nemli ortamları seviyor. Havayı temizleyen bitkiler arasında sayılıyor. 
  • Zamioculcas zamifolia: ZZ çiçeği, Zamia bitkisi olarak biliniyor. Yarı aydınlık ortamları seviyor. Günün kısa bir süresi boyunca güneş ışığı alırsa iyi bir şekilde büyüyor. Yenildiğinde insanlar ve hayvanlar için zehirli olduğundan, eğer evinizde küçük çocuk varsa, erişilmeyecek yüksekliğe koymanız gerekir. Bir evcil hayvan ile yaşıyorsanız, kendinize başka bir bitki seçmenizde fayda var. 

Fazlalıklara yer yok demiş miydik?
 
İskandinav stili ev dekorasyonu

İskandinav stili dekorasyonda kullanacağımız her objenin hem işlevsel hem de mekanın ruhu ile uyumlu olması ve her eşyanın size hizmet etmesi çok önemli. Siz evin hizmetçisi olmamalısınız, onun yerine ev sizin hayatınızı kolaylaştırmalı. O nedenle fazla eşyalarınızdan, yerini asla kendi başınıza değiştiremeyeceğniz ağır mobilyalarınızdan, her gün tek tek silinmesi gereken kıvrımlı köşelerden kurtulun.

Boşa harcanmamış bir hayat için...
 
Birlikte daha güzel!

Belki daha önce duymuşsunuzdur; "Kusursuzca düzenli tutulmuş pırıl pırıl bir ev, boşa harcanmış bir hayatın işaretidir" derler. Sadece bir daire değil, aynı zamanda yuvamız olan evlerimizde yaşamımız ev temizleyerek değil, onun içinde güzel anılar biriktirerek güzelleşir. Bu nedenle evinizin hem temiz ve düzenli hem de yaşanabilir olmasını istiyorsanız, size zorluk çıkarmayacak bir dekorasyon stili belirlemeniz her şeyi çok daha kolay hale getirecektir. İşte bu nedenle evinizin, sadece süpürge yapmak için bile bir sürü eşya kaldırmanızı, koltukları oraya buraya çekmenizi gerektirecek eşya dolu, hantal bir yere dönüşmemesi için sade, minimalist, arzunuza göre modern ve en önemlisi işlevsel detaylara yoğunlaşın. Bu sayede ruhunuzu doyurmak için size çok daha fazla zaman kalacak, inanın.

İskandinav stilinin olmazsa olmazları:
  • Doğal, işlenmemiş ahşap malzeme
  • Monokrom çalışmalar
  • Koyu yeşil yapraklı büyük bitkiler
  • Yoğun kontrast renk kullanımı
  • Doğal ahşap zemin
  • Hasır sepetler
  • Vahşi hayvan figürlerinden objeler, metal tablolar veya fotoğraflar
  • Islak zeminlerde çini desenli banyo karoları
  • Siyah beyaz portre fotoğraflar
  • Minimalist çerçeveli büyük aynalar
  • Geniş mutfaklarda ham ahşaptan retro tel dolaplar
  • Aydınlatmalarda ve orta sehpa gibi ürünlerde doğal ahşap & metal birlikteliği

İlgili haberlerimiz:

2020 yaz sezonu ev dekorasyonu ipuçları
Corona virüs sebebiyle vaktimizi evde daha çok geçiriyoruz. Yaşam alanlarında yapacağımız değişiklikler ise enerjimiz üzerinde oldukça belirleyici...

İskandinav stili ev dekorasyonuEvinize ve işyerinize renk katacak dekorasyon öğeleri
Ev ve işyerinizin dekorasyonuna özel tasarım ürünler ile mekanın ruhunu ortaya çıkarın. İşte ev ve işyerleri için renkli dekoratif obje ve eşya önerileri.

En güzel İskandinav stili ev dekorasyonu fikirleri için galerimize göz atın.
 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2