hilal inan resize
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Renklerin çocuklara etkisi

Yetişkinlerde olduğu gibi, renkler çocuk psikolojisinde de etkiye sahip. Buna göre çocuğun renk seçimi onun duyguları hakkında fikir veriyor. Peki nasıl?

Pudra.com olarak, kişisel gelişim uzmanı Hilal İnan'dan, bayram tatili yaklaşırken ve çocuklarımız için alışverişe çıkmadan önce renklerin çocuklar üzerine etkilerinden bahsetmesini istedik ve bazı sorular sorduk.

Renklerin çocuklara etkisi

Çocuğumuzun yaşına, karakterine göre hangi renkler onun için uygun, hangi renkleri seçen çocuklar aslında "yardım" çağrısı yapıyor, anlamamız mümkün. Çünkü üzerimizde taşımaktan hoşlandığımız, çevremizde gördüğümüzde bizi iyi hissettiren renkler aynı zamanda karakterimizin bir yansıması. Bu, pek tabii çocuğumuz da olsa kendi başına bir birey olan çocuklarımız için de geçerli. Hadi, şimdi Hilal İnan'ın uzman görüşleri ile çocuklarda renklerin etkilerine bir göz atalım...
 
"Çocukların dünyaya gelmeden renkleri belirleniyor. Mavi veya pembe... Ailemize katılacak bireylerin cinsiyeti belli olduğunda ihtiyaç listesindeki tüm ürünlerin rengi de belli oluyor. Bebek doğduğu andan itibaren pembelerle veya mavilerle karşılanıyor. Bebekler 6 aylık olduktan sonra renkleri net olarak görebiliyor. Bu sürede kırmızının içinde olduğu yüksek kontrastlı renkler bebeklerin dikkatini çekiyor. Bugün bir farklılık olsa, turuncu için kız rengi, yeşil için erkek rengi dense ya da ebeveyn kendi yeni doğacak bebeğinin rengini kendisi belirlese nasıl olur? Ben, kişisel gelişim uzmanı olarak bu konuda özgürlük olmalı diyorum.
 
Farklı kültürlerde farklı uygulamalar olduğunu biliyoruz. Örneğin Çin kültüründe mavi, kız bebeklerin sembolüdür. Amerika’da da mavi pembe etkisi devam etmekle beraber, diğer renk alternatifleri de tüketiciye sunuluyor.
 
Yapılan çalışmalarda renklerin çocuklarda öğrenme, yaratıcılığa, verimliliğe etkisi olduğu görülmüştür. Kombinasyonların da çocuk psikolojisi üzerinde büyük etkisi vardır. Sarı renklerin ağırlıklı olduğu dekorasyonda huzursuz olabilen bir çocuk, sarı, mavi ve yeşil kombinasyonlu bir odada huzurla uyuyacaktır.
 
Kırmızı, çocukların enerjisini artırır ama...
 
Renklerin çocuklara etkisi

Yetişkinler üzerinde renklerin etkisi neyse çocuklarda da aynısını görebiliriz. Örneğin kırmızı enerji arttıran bir renktir. Ancak hareketli bir çocukta kırmızı renk hareketi daha da arttıracak, öğrenmede zorluk yaşamasına yol açacaktır. Bir diğer yandan çocuğunuzun yaşı ne kadar küçükse odası o kadar sade olmalıdır.
 
Çocuklar renk seçimlerine 4 yaşından sonra başlıyor

Çocuklar 4 yaş itibariyle renk seçimlerini yapıyor, bu seçimler çocukların yapısını ortaya koyuyor. Buna göre çocuğunuzun seçtiği renklere göre duygularını anlayabilirsiniz.
 
  • Mavi rengi seven çocuklar duygularını ifade edebilenlerdir.
  • Sarı rengi tercih eden çocuk mutludur.
  • Yeşil rengi tercih eden çocuklar uyumludur.
  • Kahverengi seçen çocuk karamsardır
  • Mor rengi seçen ise "desteğe ihtiyacım var" diyordur.
  • Kırmızı ise hem güveni, hem tehlikeyi hem de hayatı simgeler.

Ben buna göre, bir kişisel gelişim uzmanı olarak, tüm renklerde ana renk değilse, sıcak tonların kullanımını tavsiye ediyorum.
 
Çocukların 10 yaşından sonra renk tercihleri değişebiliyor

10 yaş sonrası çocuklar renk tercihlerini değiştirebiliyor. Tanıdığım bir çocuk daha önce sadece canlı renkleri severken, 10 yaşında tamamen siyah renk kullanmaya başladı. Mevsimsel değişiklik de yapmadı. O zaman hedefi modacı olmaktı. 12 yaşından sonra siyahtan farklı renklere geçiş başladı. Bu geçişler çocuklarda genel olarak görülebiliyor. Bir erkek çocuğu asla kırmızı giymem derken, 10 yaş sonrası tercih edebiliyor. Trendleri izleme, anne veya babayı modelleme de burada devreye giriyor.
 
İnsan gelişiminin ilk dört yılı, zihinsel gelişmenin en kritik evresidir, insan zekasının %50'sinin 0-4 yaş arasında, %30‘unun 4-8 yaş arasında, %20‘sinin de 8-17 yaş arasında geliştiği bilinmektedir. Bu nedenle çocuk için yaşam ortamının, eğitim alanının özenle hazırlanması ebeveynin görevidir.
 
Çocuğunuza kıyafet alırken renk seçimi nasıl olmalı?

 
Çocuk ile alışveriş

Çocukların giysilerinde gündüz canlı renkler kullanmalı, ancak uyurken giysileri pastel, soft
renkler kullanarak sakin bir uyku yaşamalarını sağlayabiliriz.

Çocukları renk konusunda yönlendirmeden, özgür bırakarak gelişimine katkıda bulunmak en güzeli. Çünkü onlar bizim sevdiklerimizi yapmaktan bazen hoşlanmayabilir. Buna saygı göstermeli, onların kendi başına bir birey olduğunu unutmamalıyız."

Kişisel Gelişim Uzmanı
Hilal İnan

İlgili haberlerimiz:


Renklerin psikolojiye etkisi
Hayatın her alanında olan renkleri bazen hislerimize bazen trendlere göre seçiyoruz. Peki, renklerin psikolojimiz üzerindeki etkisinin farkında mıyız?

Dekorasyonda renk seçmenin püf noktaları
Renkler, ruh halimizi ve mekanları nasıl algıladığımızı etkiliyor. İç mimari, dekorasyon ve tasarım dünyasının da en etkili araçlarından biri. Dekorasyon seçimlerinizde fikir verecek renk rehberi Pudra.com'da!

Ten rengine göre kıyafet seçimi
Ten renginize yakışan rengi biliyor musunuz? O halde şimdi öğreneceksiniz. Böylece giydiğiniz kıyafetle daha şık ve daha güzel görünmeniz mümkün!


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER