@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 21.01.2017

Kahvaltıdan sonra hemen acıkıyor musunuz?

Kahvaltıdan hemen bir saat sonra mideniz guruldamaya mı başlıyor? Bu konuda yalnız değilsiniz. Peki bu neden oluyor?

Sabah aslında son derece yeterli olduğunu düşündüğünüz bir kahvaltıyla güne başlamıştınız. Sonra ofise geldiniz ve daha kahvaltının üzerinden bir saat bile geçmemişken mideniz guruldamaya başladı. Hiçbir şey yememiş kadar aç hissediyorsunuz ve kendinizi sürekli acıkan, doymayan bir insan olmakla suçlayıp kötü hissediyorsunuz. Dahası, öğlen yemeğine kadar dayanamayacak gibi hissettiğinizden hemen sağlıksız yiyeceklere yöneliyorsunuz. Bu size de oluyor mu? Eğer öyleyse yalnız değilsiniz, bu birçok kişinin yaşadığı bir durum. Bunun sebebi kahvaltıda yanlış beslenmek, doğru miktarda besinleri almamak, düşük kalorili kahvaltının daha sağlıklı olduğu zannetmek yani kahvaltıya gereken önemi vermemek. Kahvaltıdan sonra neden hemen acıktığınızın sebeplerini Pudra.com yazdı.

Kahvaltıdan hemen sonra acıkmanızın sebepleri
 

Kahvaltıda yeterince kalori almak gerekiyor

Kahvaltı, atlanmaması gereken günün en önemli öğünü. Vücudumuz saatlerce uykudan sonra günün ilk yemeğine kavuşuyor ve gerekli olan kaloriyi alması gerekiyor. Bu yüzden kahvaltıyı geçiştirmemek gerekiyor. Kahvaltıda alınması gereken 300-400 kalori civarında olmalı. Yeterince kalori aldığınız zaman öğlen yemeğine kadar hemen acıkmaz veya sadece bir atıştırmalıkla idare edebilirsiniz. (Kahvaltı etmenizi gerektiren nedenler başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.)
 

Sabah salgılanan hormonların etkisi

Sabah uyandığımız saatlerde sarkadiyen ritmimiz en üst seviyeye ulaşıyor ve kortizol hormonu salgılanıyor. Bu sırada salgılanan kortizol o kadar yüksek bir seviyeye ulaşıyor ki bu sırada ne yerseniz yiyin vücut insülin salgılatıyor ve bu da kan şekerinde ani düşüşe sebep oluyor. Bu da kahvaltıdan hemen bir saat sonra hiçbir şey yememiş gibi çok acıkmanızın sebeplerinden biri.
 

Neyi ne kadar yemeniz gerekiyor?

Kahvaltıda ne yediğiniz kadar, ne kadar yediğiniz de önemli. Sağlıklı ve doyurucu bir kahvaltı tabağı en az 20 gram protein, 50 gram karbonhidrat, 15 gram sağlıklı yağ ve mutlaka lif bakımından zengin yiyecekler içermeli. Tam buğday ekmeği, yumurta, beyaz peynir, buharda pişmiş sebzeler ve zeytin gibi yiyeceklerle doyurucu bir kahvaltı edebilirsiniz.
 

Kahvaltıda bunları yemeyin

Kahvaltıda vücudumuzun ihtiyacı olan enerjiyi doğru yiyeceklerden almak gerekiyor. Diyet yapanların doğru sandığı en büyük yanlışlardan biri de kahvaltıyı az kalori aldıklarını sanarak geçiştirmek. Kahvaltılık gevrekler meyve parçacıklarıyla birlikte sağlıklı gibi gözükseler de son derece şeker içeriyorlar. Bunları yağsız sütle tüketmek de düşündüğünüz kadar faydalı değil. Bu tip kahvaltılık gevrekler hemen acıkmanıza sebep oluyor. Bunun yerine tam buğdaylı tahıllı müsli yiyebilirsiniz. Kahvaltıda uzak durulması gereken diğer yiyecekler ise açma, poğaça, börek gibi yağlı ve kalorili yiyecekler. Kalktığınız zaman canınız hemen karbonhidrat almak isteyebilir ama protein almak sizin için aslında daha gereklidir ve çok daha uzun süre tok tutar. Yumurta yediğiniz bir kahvaltı sizi uzun süre tok tutarken, açma yedikten bir saat sonra acıkmanız olası. (Kahvaltı kilo vermeyi hızlandırır mı? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.)
 

İdeal kahvaltıda neler olmalı?

İdeal kahvaltı ihtiyacınız kadar olan protein, karbonhidrat, lif ve yağı mutlaka içeriyor olmalı. Kahvaltıda sizin çok uzun süre tok tutabilecek en iyi protein kaynağı yumurta. Rafadan yumurta veya gerçek tereyağında pişmiş çırpılmış yumurta yiyebilirsiniz. Yanında tam buğday ekmeği, domates, salatalık ve zeytin ile beyaz peynir tamamlayıcı olur. Yumurta sevmeyenler tam tahıllı ekmek ile tost yapabilir, yoğurt ve meyve tüketebilirler. Eğer müsli ile kuru meyve yiyecekseniz yoğurt ile yemeyi düşünebilirsiniz. Kahvaltıda çok fazla şekerli yiyecekten de kaçınmak gerekiyor. Bunun yerine kuru kayısı, kuru meyveler, yemişler, smoothieler tüketerek sağlıklı ve doyurucu bir kahvaltı edebilirsiniz. Eğer kahvaltıyı çok erken saatte ettiyseniz öğlen yemeğinden önce 150 kaloriyi aşmayan sağlıklı bir atıştırmalık tüketebilirsiniz.

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Mutfağınızı düzenleyerek kilo verin
Mutfak düzeninizin kilonuzu etkilediğini biliyor muydunuz? Bu önerilerimizle mutfağınızı düzenleyerek kilo vermeyi kolaylaştırabilirsiniz.

İstanbul'un en iyi kahvaltı mekanları
Kahvaltı günün en önemli öğünü. Sadece hafta sonları keyfini çıkarıyor olsak da, kahvaltıya hakettiği değeri vermek gerek. İşte, sevdiklerinizle birlikte kahvaltının tadını doyasıya çıkarabileceğiniz İstanbul'daki en iyi mekanlar...

​Glütensiz diyetler düşünüldüğü kadar yararlı mı?
Birçok ünlünün de tercihi glütensiz diyetler düşünüldüğü gibi sağlığa faydalı mı? Glütensiz beslenmenin artıları ve eksileri neler? Pudra.com araştırdı.

​Çocuklar için kahvaltı menüleri
Her sabah çocuğunuza ne kahvaltı hazırlayacağınızı mı düşünüyorsunuz? Pudra.com’un kahvaltı menüleriyle çocuğunuz için sağlıklı bir öğün yaratabilirsiniz.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER