@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 07.01.2010

Yiyecekleri buzdolabına nasıl yerleştirmeli?

Yiyecekler buzdolabına doğru yerleştirilmezse erken bozulabilir ya da bakteri gelişebilir.

Uzman Diyetisyen Binnur Okan, “Yiyecekler buzdolabına doğru yerleştirilmezse erken bozulabilir ya da bakteri gelişebilir” diyor. Özellikle et, tavuk, balık, süt, yoğurt, yumurta, peynir gibi hayvansal kaynaklı bütün ürünler potansiyel riskli olarak kabul edildiğinden, bir de normalde potansiyel riskli olmayan pirinç, patates gibi yiyecekler piştikten sonra riskli hale gelen besinler olduğundan, buzdolabını yerleştirirken bunlara özel önem vermek gerekiyor.

Yiyecekleri buzdolabına nasıl yerleştirmeli?

Buzdolabında raflar arası sıcaklık farkı olduğunu hepimiz biliyoruz. Buzluğa en yakın olan raf her zaman en soğuktur ve aşağı raflara doğru soğukluk derecesi azalır. Bu nedenle Binnur Okan da potansiyel risk grubundaki yiyecekleri, yani bakteri üremesi olabilecek ürünleri her zaman için en üste koymamız gerektiğini söylüyor.

Buzdolabında hangi besin hangi rafta olmalı?

En üst kata et, balık, tavuk; ikinci rafa peynir, süt, yoğurt; daha aşağıda yemekler, en alta da sebzeleri koymak gerekiyor.

Sebzeler poşetinden çıkarılmalı

Çoğumuz sebzeleri poşetleriyle buzdolabına koymayı tercih ederiz. Oysa poşetten sebzeye sürekli bir plastik geçişi olduğundan, sebzeyi poşetinden boşaltıp buzdolabına yerleştirmemiz gerekiyor.

Pişmiş ve çiğ et birbirine yakın olmamalı

Buzdolabında pişmiş ve pişmemiş etlerin birbiriyle temas etmemesi gerekir. Çünkü çiğ et çabuk bakteri üretir ve piştiğinde bakteriler ortadan kalkar. Ancak onu çiğken diğer besinlerle aynı yere koyarsak, bakterileri diğer besine bulaştırmış oluruz.

Yumurta kutusunda saklanmalı

Yumurtanın hem kendisi hem de kabuğu çok ciddi bakteri taşıdığından yumurtayı aldığımız kutunun içerisinde muhafaza etmeliyiz. Yani yumurtaları buzdolabının içindeki yumurta raflarına dizmek yanlış! “Çünkü yanına konulmuş herhangi bir besin, örneğin yarım limon varsa, bakterilerin çapraz geçiş ile taşınmasına sebep oluruz” diyor Binnur Okan. Bir de yumurtaya dokunduktan ve kırdıktan sonra da ellerimizi sabunlu su ile dezenfekte etmemiz gerekiyor.

Buzluktaki yiyecekler nasıl çözdürülmeli?


Derin dondurucular artık mutfaklarımızın vazgeçilmezi oldu. Böylece hiçbir mevsim hiçbir yiyecekten mahrum kalmıyoruz. Ancak burada muhafaza ettiğimiz yiyecekleri doğru şekilde çözdürmek çok önemli. Buzluktan çıkan yiyecekler kesinlikle kalorifer üstünde, oda sıcaklığında çözülmemeli. Öncelikle buzdolabında alt raflarda, su sızdırmayacak uygun kaplar içinde buzlarının çözülmesini sağlamalıyız. Acelemiz olduğu durumlarda ise soğuk su altında çözdürebiliriz.

Dondurma ve yoğurt kaplarını saklama kabı olarak kullanmayın!

Siz de satın aldığınız dondurma ya da yoğurt kaplarını saklayıp artan yemekleri muhafaza etmekte mi kullanıyorsunuz? Unutmayın, plastik kaplar her zaman en sağlıksız olandır. Üstelik dondurma ve yoğurdun üzerindeki son kullanma tarihi, aynı zamanda kabın da son kullanma tarihidir. Bu tarihi geçirirseniz kabın içine koyduğunuz yiyecek ve içeceklere plastik geçişi olur. İşte bu nedenle mümkün olduğunca cam kavanoz kullanmalısınız.

Süt kendi kutusunda saklanmalı

Ancak Diyetisyen Binnur Okan bir uyarıda bulunuyor: “Sadece süt için cam önermiyoruz. Çünkü süt çok ciddi B2 vitamini kaynağıdır. Güneş ışığı aldığında bu vitamin kaybolur. O yüzden ışığı geçirmeyecek kaplarda saklanması gerekir. Kendi kutusunda buzdolabında saklanabilir.”

En sağlıklısı cam kaplar…

Buzdolabında veya dışarıda yiyecekleri saklamak için en sağlıklı malzeme cam. Yiyeceklerinizi mümkün olduğunca cam kaplarda saklayın. Yiyecek saklamak için alüminyum kapları ise hiç kullanmamaya çalışın.


Beslenmeyle ilgili merak ettiğiniz her şey için yazılarımıza tıklayın…

Sizin beslenme tarzınız hangisi? Beslenme tarzınızın duygu, düşünce ve kişiliğinizle oldukça yakından ilgili olduğunu biliyor muydunuz?

Yarı vejeteryan beslenme tarzı… Yarı vejeteryanizm, et ürünlerini az tüketildiği sebze ağırlıklı sağlıklı bir beslenme türü…

Çalışanlar için 10 adımda sağlıklı beslenme… Dilara Koçak'tan ofis çalışanlarına özel 10 adımda sağlıklı beslenme planı...

Okul döneminde beslenme… Çocuğunuz yemiyor diye üzülmeyin. Ona doğru yemek alışkanlıklarını kazandırmak için burada yazanları uygulamaya geçirin.

Ofiste sağlıklı beslenme… Dengesiz mesai saatleri ve yorucu, uzun çalışma koşulları nedeni ile ofiste dengeli beslenmek oldukça zahmetli olabiliyor.

Hamilelik öncesi beslenme… Hamile kalmak isteyen kadınların, sağlıklı ve dengeli beslenmesi gebelik şansını artırıyor.

Hamilelikte doğru beslenme… Hamileyken kaç kilo almanız, hangi bitki çaylarından uzak durmanız, bulantı ve reflü için ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Mükemmel cilt için beslenme… İşte pürüzsüz, ışıl ışıl ve sağlıklı bir cilde sahip olmak için yememiz gereken süper besinler!

Beş temel besin grubu… Her gün tüketilmesi gereken beş besin grubu ve su sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmezi.

Sağlık veren 20 süper besin… Sudan çikolataya, zeytinyağından sarımsağa, balıktan naneye kadar sağlık sunan 20 süper besin ve faydaları.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER