@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 06.03.2013

Diyete başlamadan metabolizma hızınızı ölçtürün

Şişman mısınız? İdeal kilonuz kaç olmalı? Günde kaç kalori almalısınız? Metabolizmanız yavaş mı çalışıyor? Kilo sorunuyla ilgili bilmeniz gerekenleri Beslenme Uzmanı Simge Çıtak anlatıyor.

Alınan kalorinin harcanan kaloriden fazla olması durumunda şişmanlık olur. Sadece yediğiniz yağlar değil, vücudun yakamadığı her şey, yağa dönüşür. Vücudun depolama şekli budur.

Diyete başlamadan metabolizma hızınızı ölçtürün

Danışanlarımdan “Ama ben fazla yağ yemem ki, bu kadar yağ da nereden çıktı?” yakınmalarını çok duyuyorum. Fazladan yediğiniz çilek de, ekmek de vücutta adipoz dokuda (yağ dokusu) depolanır. O yüzden beslenmede denge çok önemlidir. Tüm besin grupları arasında denge kurmalıyız.

Bazal metabolizma, insanın kilo dengesini korumasında önemli bir etkendir.

Bazal metabolizma hızı, kişinin 24 saat içinde, doku ve organları için gerekli olan enerji ihtiyacıdır. Yani siz hiçbir şey yapmazken zaten sistemin çalışabilmesi için kaloriye ihtiyaç vardır ve buna bazal metabolizma hızı denir. Vücudumuzda en yüksek bazal metabolizma hızı, karaciğerimize aittir.

Metabolizma hızı nasıl ölçülür?
Bazal metabolizma için harcanan enerji, vücut enerjisinin yaklaşık yüzde 60 - 70’ini oluşturur. Bu sebeple alınacak kalorinin hesaplanabilmesi için bazal metabolizma hızının hesaplanması önem taşır. Bunun hesaplanmasında pek çok formül kullanılır; bu, formüller gerçek metabolizma hızınızı ölçemez ancak ortalama bir değer verebilir.

Kesin sonuç veren, gerçek ölçüm, ağızdan oksijen tüketim kapasitenize göre yapılır. Bazal metabolizma hızı ölçüm cihazı, 10 - 15 dakika süreyle, siz dinlenme halindeyken ağızdan oksijen tüketiminizi ölçer. Bu ölçümün doğru sonucu verebilmesi için ölçüm öncesi egzersiz yapmamak, kafein gibi uyarıcı maddeler tüketmemek önemlidir. Yani “benim metabolizma hızım yavaş” ya da “hızlı” demek için gerçek bir ölçüm yaptırmak gerekir.

Diyete başlamadan önce mutlaka metabolizma hızınızı ölçtürün!


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER