@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 15.05.2017

Yarı vejetaryen diyeti ile kilo verilir mi?

Yarı vejetaryen diyeti olarak bilinen flexitarian diyetinde et ve şeker tüketmek mümkün. Flexitarian diyeti hakkında merak edilenleri Pudra.com yazdı.

Sıkı, yorucu ve zorlayıcı diyet programlarından uzaklaşmak istiyorsanız ve sadece sebze değil, arada et de yiyeyim diyorsanız, belki de yarı vejetaryen diyeti olarak bilinen Flexitarian diyeti aradığınız beslenme programı olabilir! Flexitarianlar, vejetaryenlerin aksine haftada bir-iki gün et ve balık yiyebiliyor yani bu diyette biraz daha esnek olmak mümkün. Peki, flexitarian diyeti nasıl yapılıyor ve nasıl faydalar sağlıyor? (Vejetaryen beslenme hakkında bilinmesi gerekenler başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.)

Flexitarian (yarı vejetaryen) diyeti nedir?
 

Flexitarian diyeti nasıl yapılıyor?

Flexitarian diyeti adından da çağrışım yaptığı üzere rahat bir diyet programı. Eti tamamen hayatınızdan çıkardığınız ve sadece yeşillik yiyerek beslendiğiniz beslenme programlarının aksine, flexitarian diyetinde meyve, tahıllar, süt ürünleri ve en önemlisi de et yemek mümkün. Bu diyeti uygularken haftanın bir veya iki günü et, tavuk ya da balık yiyebilirsiniz. Tabii ki her beslenme programında olduğu gibi bunları kararında tüketmek gerekiyor. Flexitarian diyetini uygularken dikkat etmeniz gerekenler şunlar:
  • Flexitarian diyetinde ne yememeniz gerekenden çok, ne yemeniz gerektiğine yoğunlaşabilirsiniz. Sadece yeşilliklerle beslenmek yerine tahıllar, sebze, meyve, süt ürünleri et veya et yerine geçecek tofu, fasulye ve mercimek gibi gıdaları tüketebilirsiniz.
  • Eti sadece belli bir miktarda tüketin ve işlenmiş etler yerine taze etleri tercih edin. (İşlenmiş etleri neden yememeliyiz? başlıklı haberimiz de ilginizi çekebilir.)
  • Her türlü sebze ve meyveyi tüketirken organik olanlarını yemeye çalışın.
  • Kahvaltıda 300, öğlen yemeğinde 400, akşam yemeğinde 500 ve iki ara öğünde 300 kalori olmak üzere günde toplam 1500 kalori alabilirsiniz.
  • Hayvansal gıdaları daha az tüketeceğiniz için B12 takviyesi yapabilirsiniz.
  • Meyve, bazı tatlandırıcılar ya da fıstık ezmesi gibi şekerli gıdaları az miktarda tüketebilirsiniz.
 
et
Flexitarian diyetinin faydaları neler?
  • Yarı vejetaryen diyeti olarak adlandırılan flexitarian diyetinde tam olarak değil ama bir bakıma vejetaryen beslenme alışkanlığı kazanmaya başlayabilirsiniz.
  • Doymuş yağların tüketimi azalacağı için kolesterol ve kalp hastalıklarından koruyor.
  • Kan basıncını düşürüyor.
  • Şeker tüketimi var ama çok aza indirgeniyor ve bu da şeker hastalığına karşı koruyor.
  • Bu diyeti bütün aileniz uygulayabilir ve herkes için sağlıklı bir beslenme rutini oluşturabilirsiniz.
  • Et tüketimi daha aza indirgeneceği için daha sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanmanız ve daha dinç hissetmeniz mümkün.
 

Flexitarian diyeti kilo verdiriyor mu?

Birçok uzman vejetaryen beslenmenin kısa vadede kilo verdiren bir beslenme biçimi olmadığını söylüyor ve bu flexitarian diyeti için de geçerli. Flexitarian diyeti eğer hızlı kilo vermek istiyorsanız sizi kısa sürede sonuca ulaştıran bir diyet programı değil fakat çok sağlıklı olduğu ortada. Flexitarian diyeti beslenme alışkanlığınızı uzun vadede değiştirecek ve sağlığınıza iyi gelecek bir program. Elbette kilo vermek için hareket etmek ve düzenli egzersiz yapmak da önemli bir etken. Flexitarian diyetini uygulamak istiyorsanız öncelikle mutlaka bir beslenme ve diyet uzmanına danışmanızı öneriyoruz. (Bilimsel olarak kanıtlanmış 20 kilo verme yöntemi başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.)
 
vejetaryen burger

Flexitarian diyetinin bir günlük örnek beslenme programı

Flexitarian diyetinin 1500 kalorilik bir günlük beslenme örnek programı şöyle:
 

Kahvaltı

  • Elmalı ve badem ezmeli tost (1 dilim tam tahıllı ekmek, 1,5 yemek kaşığı badem veya fıstık ezmesi,1 dilim elma)
 
Öğle
  • 1 adet vejetaryen hamburger (1 adet vejetaryen köfte, 1 adet tam tahıllı hamburger ekmeği, ¼ avokado, brokoli, 2 yemek kaşığı barbekü sosu)
  • 1 adet portakal
 
Ara öğün
  • 3 dilim ananas (üzerine fındık ve toz zencefil ilave edilmiş)
 
Akşam yemeği
  • Kişnişli sebze tava (100 gram tofu veya 100 gram tavuk göğsünü, 2 yemek kaşığı fındık yağı, tavada pişirmeye uygun karışık sebzeler, sarımsak, zencefil, kişniş ve çeyrek bardak ananas suyu ile pişirin.)
  • 1 kase haşlanmış esmer pirinç
 
Tatlı
  • Sıcak çikolata (1 bardak yağsız süt veya soya sütünü 1 yemek kaşığı şekersiz kakao tozu, 1 yemek kaşığı bal ile pişirin. Üzerine tarçın ilave edin.)
 
Diyet programı kaynak: health.usnews.com


Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Oruç diyeti ile nasıl kilo verilir?
Sadece su içerek günde 16 saat aç kalmayı gerektiren oruç diyeti ile nasıl kilo veriliyor? Oruç diyetini Pudra.com araştırdı.

Hızlı kilo vermek için 5 öneri
Şimdiye kadar birçok diyet yaptınız ve istediğiniz sonucu alamadınız mı? O zaman Dr. Ayça Kaya'nın hızlı kilo vermek için 5 önerisine göz atın.

Dr. Mehmet Öz'den sihirli zayıflama içeceği
Dr. Mehmet Öz yağ yakımını hızlandıracak, C vitamini zengini sağlıklı ve kolay bir tarif paylaştı. Bu sihirli tarif Pudra.com’da.

Taylan Kümeli'den göbek küçülten diyet programı (1.hafta)
4 haftada göbeğinizi küçültmeye hazır mısınız? Diyet Uzmanı Taylan Kümeli'den Pudra.com okuyucularına özel 4 haftalık diyet programını kaçırmayın!


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER