@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 25.04.2014

Boyun fıtığı nasıl tedavi edilir?

Boyunda oluşan her ağrı boyun fıtığı ağrısı değildir. Ancak diğer belirtilere dikkat etmek gerekiyor. İşte, boyun fıtığına dair bilinmesi gerekenler...

İZLE: BOYUN FITIĞI TEDAVİSİ👇 
Boyun fıtığının neden olduğunu Nöroşirürji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan şöyle anlatıyor:

Boyun fıtığı belirtileri, tedavisi, boyun ağrısı ve fıtık nasıl önlenir

“Boyunda yedi tane omur kemiği vardır. Bunlardan birinci ile ikinci arasında disk yoktur, diğerlerinin arasında vardır. Diskin içinde yumuşak, dışında da daha sertçe bir yapı bulunur. Yumuşak kısım dışarıya çıkınca, arkadan kanalın içinden geçen omuriliğe ve yanlara ayrılan sinirlere basar. Bu durumda hem boyun ağrısı hem de kollarda, omuzlarda, sırt ve belde ağrı oluşabilir. Bacaklara giden sinirler boyundan geçtiği için ağrı konusunda bacaklar da etkilenebilir ve bacaklarda güçsüzlük dahi oluşabilir.”
 

Boyun fıtığı belirtileri


Dr. Yıldızhan, boyun fıtığı belirtisi olarak boyunda, kollarda, omuzlarda, sırtta ve kürek kemikleri arasında yayılabilen bir ağrı olacağını, bazen şiddetli kol ağrısı, kolda uyuşma, kuvvet kaybı, felce doğru gidiş, hatta adalelerde erime görülebileceğini belirtiyor. Ancak fıtığın bu derece ilerlemesine izin verilmemesi gerektiğinin altını çiziyor.

Her ağrı boyun fıtığından mı?

Bel ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor, boyunda oluşan her ağrının boyun fıtığı ağrısı olmadığını, boyun fıtığı olması için ağrının mutlaka kola da vurması gerektiğini, kolda uyuşma ve güç kaybı hissedilir olması gerektiğini belirtiyor. “Ağrı sadece boyun ve sırta vuruyorsa, boyun düzleşmesi, boyun tutulması gibi başka rahatsızlıklardan şüphelenilmeli” diyen Dr. Akkor, hastalığın boyun fıtığı olup olmadığını anlamanın en iyi yolunun MR tetkiki olduğunu ifade ediyor.
 

Boyun fıtığı nasıl tedavi edilir?


Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, tedavide cerrahi dışı metotlara öncelik verilmesi gerektiğini, ancak bu yöntemlere rağmen hasta iyileşmiyor ve yaşam kalitesi düşük kalıyorsa cerrahi müdahalenin söz konusu olduğunu belirterek, tedavi biçimlerini şöyle sıralıyor:
  • Ağrı kesici ilaçlar
  • Adale gevşetici ilaçlar
  • Anti enflamatuar ilaçlar
  • İstirahat tedavisi
  • Fizik tedavi
  • Cerrahi tedavi
 

Boyun fıtığı ne zaman ameliyat edilir?


Hastanın cerrahi tedavi olabilmesi için gerekli şartlar şöyle:
  • Kolda kuvvet kaybı varsa,
  • Yavaş yavaş felce doğru gidiş gözleniyorsa,
  • Kolda uyuşmaların dışında adalelerde erime varsa.

Dr. Yıldızhan, hastalığın bu derece ilerlemesine müsaade edilmemesi gerektiğini, bazen hasta felç kaldıktan sonra yapılan operasyonun etkili olamayabildiğini de vurguluyor.
 

Boyun fıtığından nasıl korunuruz?


Boyun fıtığından korunmak için yapılması gerekenleri Dr. Aybars Akkor şöyle anlatıyor:
  • Boyun fıtığının ve başka boyun ağrılarının en önemli nedeni stres olduğundan stresten kaçınmak ilk koşul.
  • Stresten kaçınmak her zaman mümkün olmadığından, en azından stresliyken çok ters haraket yapmamak gerekir. Gergin ve sinirliyken çok ağır şeyler kaldırmaktan, yukarı doğru uzanmaktan, öne doğru eğilmekten, kolumuzu arkaya doğru uzatmaktan kaçınmak lazım. Eğer bir tatil yerindeysek, keyfimiz yerindeyse ve gevşemişsek yapacağımız birçok ters hareket zarar vermez. Ama gerginken küçük bir ağırlık kaldırmak bile boyun fıtığına sebep olabilir.
  • Boynu sürekli sıcak tutmak, özellikle soğuk havalarda atkısız dışarı çıkmamak gerekir.



Konuyla ilgili diğer yazılarımız

Boyun kireçlenmesine dikkat Özellikle bilgisayar karşısında çok çalışanların en büyük şikayeti olan boyun kireçlenmesini önlemek için ne yapmalı?

Eklem ağrılarına dikkat Özellikle belirli bir yaştan sonra baş, boyun, bacak ve bel ağrılarına dikkat! Altından oldukça ciddi rahatsızlıklar çıkabilir.

Masa başı çalışanlara egzersizler Sürekli olarak bilgisayar başında, hareketsiz bir şekilde çalışanların boyun, sırt ve bel ağrıları için egzersizler…

Baştan aşağı zindelik için 3 spor… Yoga, pilates ve stretching (esneme). Bu üç spor dalı vücut iskeletimizi düzelttiği kadar zihin sağlığımızı da olumlu etkiliyor.

Sırt ağrılarınızdan kurtulun! Sırtımız duruş bozuklukları ya da ağır yük nedeniyle ağrıyabilir. Ama ya bu ağrılar sürekli hale gelirse?

Pilates nedir, nasıl yapılır? Pilates’le ilgili birçok sorunun yanıtı, örnek dvd ve kitap önerileri ile burada!

Yaşlanmayı geciktiren beslenme önerileri... Elma, brokoli, zeytinyağı, havuç, kırmızı biber, baklagiller, balık ve domates yaşlanmayı geciktiren yiyeceklerin başında geliyor.

Yaşlanmayı önleyen yiyecekler… Bu 8 yiyeceği beslenme programınızda mutlaka bulundurun. Doğru beslenerek yaşlanmayı geciktirmenin sırrı onlarda!


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER