06.01.2017

Sürekli üşümenizin 7 nedeni

Üşümeyi “soğuktandır” diyerek hafife almayın. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerim Çıkım neden üşüdüğümüzü anlattı.

Kış mevsimi ve soğuk hava denilince aklımıza gelen sorunların başında “üşümek” geliyor. Üşümek çevre ısısının ani değişikliğine yanıt olarak ortaya çıkıyor; deri-damarlar ve kaslar koordineli olarak kasılıp-gevşeyerek, ısı değişikliğine yanıt vermeye çalışıyor. Acıbadem International Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerim Çıkım, soğuk havanın iyice kendini hissettirdiği bugünlerde hemen herkesin problemi olan üşümeyi “soğuktandır” düşüncesiyle hafife almamak gerektiğini söylüyor. "Vücudun haber mekanizması olan üşüme önemli hastalıkların habercisi de aynı zamanda. Bu nedenle üşümenin özellikle sürekli hal aldığı veya başka yakınmaların da eşlik ettiği durumlarda mutlaka bir hekime başvurmak yaşamsal önem taşıyor” diyor. 

Sürekli üşümenizin 7 nedeni
 

1. Enfeksiyon hastalıkları

Özellikle kış aylarında soğuk algınlığı, grip, bronşit ve zatürre gibi hastalıkların ilk belirtisi üşüme, titreme ve ateş olabiliyor. Uygun tedavi olmadıkça üşümenin öncelik ettiği titreme, ateş ve yaygın vücut ağrıları şeklindeki sorunlar devamlılık gösterebiliyor. Doktorunuzun muayenesi ve uygun tedavi sonucunda başta üşüme olmak üzere diğer yakınmalar da son buluyor.

İlgili yazımız: Hastalıktan korunmak için kendinize yapabileceğiniz 7 iyilik​
 

2. Anemi

Üşümenin altında yatan bir başka önemli neden ise toplumda “kansızlık” olarak bilinen anemi hastalığı. Önemli bir sağlık sorunu olan ve oldukça sık görülen anemi hastalığına kadınlarda daha sık rastlanıyor. Bunun sebebi ise yetersiz beslenme, katı diyet uygulama, aşırı kan kaybetme (uzun adetler nedeniyle) veya sindirim sisteminde emilim eksikliği olabiliyor. Tedavi olmadıkça üşüme ile başlayan halsizlik, çabuk yorulma ve çarpıntı gibi belirtiler giderek ilerliyor ve yaşamı olumsuz hale getiriyor.

İlgili yazımız: Neden hep yorgunum?​
 

3. Hipoglisemi

Kan şekeri düzeyinin 50 mg/dl veya altına düşmesi “hipoglisemi” olarak adlandırılıyor. Ülkemizde 20 yaş üzerindeki her 10 kişiden birinde görülen hipogliseminin hızla tedavi edilmesi gerekiyor. Aksi halde bayılma, kalıcı veya geçici beyin fonksiyon değişiklikleri gibi hasarlar bırakabiliyor. Ayrıca sık tekrarlayan hipoglisemi atakları, hatalı beslenme ve kilo alımı diyabetin oluşma riskini yükseltiyor. Önlem alınmazsa hastaların üçte birinde 10-15 yıl sonra diyabet gelişebiliyor.
üşümenizin 7 nedeni 1
 

4. Tiroit bezi hastalıkları

Vücudun metabolizmasını düzenleyen tiroit bezinin sağlıklı çalışması tüm sistemlerin uyum içinde olmasını sağlıyor. Çok veya az çalışması durumlarında ise üşümenin yanı sıra kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyen sürekli yorgunluk hissi, saç dökülmesi, kabızlık, istemsiz kilo alımı gibi ciddi sonuçlara kadar değişen klinik durumlar görülebiliyor.

İlgili yazımız: Tiroitlerin düzgün çalışmadığını gösteren işaretler​
 

5. Kardiyovasküler sistem hastalıkları

Damar sistemini ilgilendiren damar tıkanıklığı ve vasküler endotel hasarı gibi hastalıklarda kanlanmanın yetersizliği, ilgili organların beslenme bozukluğu veya lokalize bölgelerin hassasiyeti nedeniyle özellikle bacaklarda ve kollarda üşüme sorunu gelişebiliyor. Şikayetin devam etmesi durumunda ilgili uzman hekime başvurmanın yaşamsal önem taşıdığını belirtiyor.
 

6. Sinir sistemi hastalıkları

Sinir-ileti sistemi hastalıklarında üşüme, hissizlik, hareket bozukluğu gibi belirtilerin altında nöropatiler, kas hastalıkları veya multiple skleroz gibi sistemik, ilerleyici hastalıklar yatabiliyor. Özellikle de ailede benzer hastalık öyküsü varsa zaman kaybetmeden ilgili hekime görünmek gerekiyor.
üşümenizin 7 nedeni 2

7. Cilt hastalıkları

Özellikle cildi tutan, belirli bir bölgede veya tüm sistemlerle ilişkili olan dermatomiyozit gibi cilt hastalıklarında kızarıklık, döküntü, sulanma ve kepeklenme gibi belirtilerden önce üşüme, titreme, lokal hassasiyet ilk yakınmalar olabiliyor. Bu belirtileri ciddiye alıp, hekime görünmek gerekiyor, aksi halde tedavi şansı azalıp, hastalığın ilerlemesi hızlı olabiliyor.
 

Üşümemek için bunları mutlaka yapın!

  • Vücudun ısı kaybını önlemek için ne çok ince ne çok kalın giyinin. Vücut ısısını hapsedip koruyacak şekilde, termal özellikli kıyafetleri tercih edin.
  • Beslenmenize dikkat edin, yetersiz veya gereğinden fazla kalori almayın.
  • Bağışıklık sisteminizi vitaminlerle destekleyin.
  • Spor vücudun ısı dengesini korumak için önemli. Bu nedenle kış mevsiminde de sporu ihmal etmeyin.

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Kışı kilo almadan geçirmenin yolları
Soğuk kış günlerine hareketsizlik ve kalorili yiyecekler eklenince kilo almak kaçınılmaz oluyor. Kışı kilo almadan geçirmenin yollarını Pudra.com yazdı.

Reçete gerektirmeyen 5 doğal antibiyotik
Bu besinler hiçbir yan etki yapmadan doğal antibiyotik görevi görüyor, mantar ve enfeksiyonlarla savaşıyor. 5 doğal antibiyotiği Pudra.com yazdı.

Sıcak su torbasının farklı kullanım şekilleri
Regl ağrısında ilk başvurduklarımızdan, yatak ısıtıcı, ağrı kesici ve birçok farklı kullanım şekliyle sıcak su torbasıyla yapabilecekleriniz Pudra.com’da.

Kış sebzeleri her derde deva!
Kış sebzeleri vücudumuzun savunma mekanizmasını güçlendiriyor. İşte brokoli, kereviz, lahana, karnabahar, pırasa, ıspanak ve havuçun faydaları...


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER