@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 04.01.2017

Neden hep yorgunum?

"Neden hep yorgunum?" sorusunu kendinize sık sık soruyorsanız bu yazı tam size göre. Diyetisyen Jane Clarke kronik yorgunluğun nedenlerini açıkladı.

İş hayatı ve ev işlerinin yanına bebek bakımı da eklendiğinde hem yeni çocuk sahibi olmuş hem de tecrübeli anne babalar genellikle kendilerini “yorgun hisseder”. Enerji seviyenizi yükseltmek için beslenmenizi düzenleyip yeterli uyursanız büyük farklar yaratabilirsiniz. Anne ya da baba olmadığınız halde üzerinizde kronik bir yorgunluk varsa, Diyetisyen Jane Clarke'in Aile Boyu Beslenme” adlı kitabındaki önerilerini mutlaka dikkate alın.

Neden hep yorgunum?
 

Sebep beslenmeniz mi?
İyi bir başlangıç için

Canınız yemek istemese de sabah erken saatlerde kahvaltı çok önemli. Hem enerjinizi arttırır hem de sizi güne hazırlar. Taze veya konserve meyveleri yoğurda karıştırıp yiyebilirsiniz. Ya da blender’da hazırladığınız smoothie’ye yulaf ve çeşitli yemişler ekleyip güne öyle başlayın.

İlgili yazımız: Murat Bür'den mutlu ve fit kahvaltı tarifleri
 

Demir zengini gıdalar

Demir eksikliği, vücudun dört bir yanına oksijen ulaştıran yeterli kırmızı hücrenin kanımızda bulunmamasıdır. Yorgun ve bitkin hissedersiniz. Bu da anemiye yol açar. Karaciğer, yağsız kırmızı et, yumurta sarısı, konserve balık ve deniz ürünleri, yemişler, tohumlar, koyu yeşil yapraklı bitkiler, bakliyat ve erik, kayısı, incir gibi kuru meyveler en iyi demir kaynaklarından.
 

Bol bol lif yiyin

Yeterli lif tüketmemek kabızlığa ve halsizliğe neden olur. Bol miktarda meyve, sebze, bakliyat, yemiş, çekirdek ve tam tahıl tüketin.
neden hep yorgunum? 2

Çok su, az şeker

Enerji artışı için suya ihtiyacınız var. Kadınların günde en az sekiz, erkeklerin 10 bardak su içmesi gerekiyor. Şekerli içeceklerden uzak durulmalı.

İlgili yazımız: Kiloya göre günde ne kadar su içmeli?​
 

Vitamin ve mineraller

Çinko, potasyum, fosfor ve bazı B vitaminleri enerji arttırımında bir miktar rol oynarken, magnezyum da uykuyu düzenler. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme için bunların hepsinden yeteri kadar almalısınız. İki hafta süreyle yemek günlüğü tutabilirsiniz. Vegansanız yeterli protein alıp almadığınızdan emin olun. 

İlgili yazımız: Hiç bilmediğiniz 10 bitkisel protein kaynağı
 

Tıbbi sorunları çözün

Beslenmenize dikkat etmenize rağmen hala yorgun hissediyorsanız aile hekiminize danışın. Buna sebep olabilecek anemi, tiroid tembelliği gibi hastalıklar konusunda bilgi alın.
Neden hep yorgunum? 3

Sebep uykusuzluk mu?
İyi uyumak için egzersiz

Sabahları egzersiz yapmak doğal yoldan enerji arttırır, bütün gün zinde olmanızı sağlar. Egzersizin hormonlarınızı düzene sokması uykunuzu da düzenler. Sabah kalktığınızda hemen egzersiz yapamıyorsanız, gece geç saate bırakmayın. Geç saatteki zindelik uyku saatinizi bozar.

İlgili yazımız: Evde yapılabilecek basit ve hızlı egzersizler
 

Geç saatte yemekten kaçının

Çalışma saatleri genellikle akşam yemeğini istediğinizden daha geç yemenize neden olur. Ancak geç saatlerdeki ağır yemekler hazmı zorlaştırır. Ana öğünü öğlene alıp akşam yemeğinde çorba, humus, omlet ya da çılbırla bir dilim tam tahıllı ekmek ve biraz meyve yemek uygun olabilir. Alternatif olarak haftasonları vaktiniz varsa hafif yemekler pişirip buzluğa koyabilir ve hafta içinde bunları yiyebilirsiniz. Bir porsiyon yemeği buzluktan çıkarıp tencerede ısıtmak akşam geldiğinizde yemeğinizi daha hızlı hazırlamanıza yardım eder. Pek çok hazır yemek şeker, yağ, katkı ve koruyucu açısından zengindir, midede ağırlık hissettirir. Bunlardan uzak durmak en iyisi.
 

Çok fazla yağlı yemek

Yağlı tencere yemekleri, tartlar, pizzalar, patates kızartmaları, burgerler ve kremalı yemekler kilo kontrolü ve kalp sağlığı için iyi değildir, özellikle geceleri bunlardan uzak durmak gerekir. Kırmızı etin de benzeri etkileri olur. Kontrol için gıda günlüğü tutun.
neden hep yorgunum?4

Rahatlatıcı makarnayı deneyin

Basit bir makarna bedeninizi rahatlatıp uykuya hazırlar. Porsiyonlarınızın çok büyük olmamasına dikkat edin. Yanlarında sosis, salam gibi ağır ve yağlı gıdalar tüketmeyin. Bunların yerine domates ve deniz ürünleri içeren hafif bir sos yeterli. Tam tahıllı makarna, bir kaşık zeytinyağı, biraz dondurulmuş bezelye, üzerine de biraz rende parmesan peyniri ideal.
 

Kahve ve alkol

Gece vakti içecekleriniz konusunda seçici olun. Kahve, bazı çay türleri ve kola gibi kafein yüklü içeceklerden uzak durun. Çok alkol de almayın. Alkolün sizi rahatlattığını ve kolay uyuduğunuzu düşünseniz de derin uyumanıza engel olur.

İlgili yazımız: Kahve içmek için 5 neden daha!
 

Stresi uzaklaştırın

İşten çıkarken beyninizi iş yaşamınızla ilgili konulardan uzaklaştırın. Evde sütlü bir içecek tüketin ve kendinize zaman ayırın, mesela ılık bir banyo yapabilirsiniz. Yataktayken derin bir endişeye kapılıp bazı konulara takıldığınızda yavaş ve derin nefes alın. Böylece kalp atışınız yavaşlar ve sakinleşirsiniz.

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Beyin yorgunluğu neden olur?
Beynim dolu, hiç bir şey düşünemiyorum, hatalı kararlar alıyorum, işlerimi takip ve kontrol edemiyorum diyorsanız beyin yorgunluğu yaşıyor olabilirsiniz...

Stresi yenmek için sadece 1 dakika
Stresten bunaldığınızda üzerinizdeki gerilimi ve kaygıyı azaltan bir dakikalık egzersiz önerimiz var size. Deneyin, her şeyin nasıl da kolaylaştığını göreceksiniz.

Ofiste minik yoga molalarıyla fark yaratın
Yoga Terapist Banu Çadırcı ruh ve beden sağlığımızı korumada fark yaratacak ofis yogası molalarını öneriyor.

Kronik yorgun musunuz? Testi çözün, anlayın!
Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu'nun yönelttiği 8 sorudan 4 veya daha fazlasına "evet" diyorsanız kronik yorgunluk sendromu ile karşı karşıyasınız demektir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER