@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 13.01.2016

Kakanız hakkında yanlış bildiğiniz gerçekler!

Dışkınızı ne kadar tanıyorsunuz? Dışkınız hakkında doğru bilinen yanlışları ve gerçekleri ortaya koyuyoruz!

Dışkınızın nasıl göründüğü, nasıl koktuğu ve nasıl ses çıkardığı üzerinde pek durmasanız da aslında oldukça önemli. Dışkınızın şekli, rengi ve kokusunun ne anlama geldiğini ve sağlığınız hakkında nasıl ipuçları verdiğini daha önce Dışkınızın şekli ve rengi size ne anlatıyor? başlıklı yazımızda detaylı olarak anlatmıştık. Şimdi ise, dışkınız hakkında hem yanlış bilinen efsaneleri hem de doğruları ortaya koyuyoruz. 

Kaka hakkında yanlış bilinen gerçekler
 

Efsane: Sağlıklı insan her gün 1 kere dışkılar.

Bu bir şehir efsanesi. Kendi biyolojik ritminize göre sağlıklı bir rutininiz olduğu sürece haftada en az 3 kere dışkılamak normal sayılıyor.
 

Efsane: Dışkınızı tutmak çok kötüdür.

Dışkınızı tutmak sizi pek rahat ettirmese de, kendinizi rahat hissetmediğiniz umumi bir yerdeyseniz dışkınızı tutabilirsiniz ve bu size bir zarar vermez. Amerika’daki Doğu Virginia Sağlık Okulu’ndan Gastroenterolog Patricia Raymond, "Bunu bir alışkanlık haline getirmediğiniz sürece kaslarınız dışkınızı tutmak için gayet müsait. Birçok insan –hemşireler, öğretmenler, tır şoförleri- gün içinde böyle yapmak zorunda kalıyor. Vücut ritminizi bozup kabızlığa yol açmadığınız sürece birkaç saat dışkınızı tutabilirsiniz" diyor. (Kabızlığa ne iyi gelir? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.)
 

Gerçek: Dışkının kötü kokması normaldir.

Dışkınızın güzel kokmasını beklemek hata olur, her şekilde kokar. Sebze yediğiniz zaman et yediğiniz zamanlara göre biraz daha az koku alabilirsiniz. Eğer dışkınızda dayanılmayacak kadar kötü bir koku varsa bir sağlık sorunundan söz etmek mümkün. Sindirim sisteminiz düzgün çalışmıyor olabilir.
 

Efsane: Bağırsak temizliği yapmak önemlidir.

Bağırsaklarınız herhangi bir temizliğe veya lavmana gerek duymuyor. Bilakis temizlik sandığınız şey bağırsaklardaki faydalı bakterilerin ölmesine, buradaki floranın bozulmasına sebep oluyor. Herhangi bir tıbbi sebep yoksa, bağırsaklarınızı rahat bıraksanız iyi olur.
 

Efsane: "Sağlıklı" dışkı diye bir şey var.

Sağlıklı dışkı tanımı sosis veya yılan şeklinde, kötü kokmayan ve hızlı dışarı atılan olarak tanımlanabilir. Fakat bunun yanı sıra her gün bu şekilde dışkılamak gerekmiyor bazı günler parçacıklı, bazı günler biraz sulu veya birkaç seferde dışarı atılıyor olabilir. Bunlar da sağlıklı sayılan dışkılar.
 

Gerçek: Dışkı suda yüzmemeli.

Suyun yoğunluğundan daha yoğun olan her şey batacaktır bu yüzden eğer dışkınız çıktıktan sonra suyun yüzeyinde yüzüyorsa yağlar bağırsaklarınızda yeterince emilmiyor olabilir. Bu durum bazen gaz yapan bir yiyecek yediğinizde de olur ve kısa sürede geçerse endişe etmenize gerek yok.
diskilamak uzun surmez
 

Efsane: Dışkılamak uzun süren bir şeydir.

Her ne kadar klozetinizin yanı başında duran gazetelik (veya tam tuvalete girecekken ''Eyvah, telefonumu unuttum!'' deyip geri dönmeniz) bunun tersini iddia etse de dışkılamak aslında çok kısa sürüyor. Atalarımız bunu çömelerek çok kısa sürede hallediyorlardı. Ayrıca çömelerek dışkılamanın en sağlıklı yöntem olduğu da kanıtlandı. Konuyla ilgili araştırmamızı Kanıtladı: Tuvalette yanlış oturuyormuşuz! başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz. Tuvalette biraz vakit geçirmeniz gerekiyorsa endişelenmeyin. Herkesin dışkılama süresi farklıdır ama biraz fazla kalıyorsanız bu bir sağlık sorununun işareti olabilir, doktora danışmanızda fayda var.
 

Efsane: Beyaz renkli yiyecekler ishale iyi gelir.

Her ne kadar pirinç ve kızarmış ekmek gibi yiyecekler buna dahil olsa da ishalken peynir ve sütten uzak durmanız gerekiyor. Doktorlar ishal olan kişiye ve çocuklara muz, pirinç, çay ve kızarmış ekmek yemelerini önerseler de, aslında ishale karşı %100 mucize bir yiyecek yok. İshalde en önemli şey bol bol su içmek ve vücudun kaybettiği suyu fazlasıyla geri almak.


Efsane: Sağlıklı dışkı tuvalete düştüğünde ses çıkarmaz.

Dr. Raymond, bu konuyla ilgili Dr. Öz’ü eleştiriyor: "Dr. Öz’ün televizyonda söylediği gibi dışkınızın olimpik bir sporcu gibi mükemmel bir atlayışla su sıçratmadan tuvalete düşmesi gibi bir şey olamaz. Dışkınızın çıkarması gereken özel bir ses yok. Dışkınızı dinlemeyi bırakın, bence en iyisi bu."
 

Gerçek: Dışkı çoğunlukla kahverengi olmalı.

Bu doğru. Dışkınız kırmızı, siyah veya morsa kan içeriyor olabilir ve bunun arkasında ciddi bir neden aramak gerekebilir. Beyaz ve kil renkli dışkı safra kanalınızda bir tıkanıklık olduğunu gösterir. Bazen tümör sebebiyle gümüş renkli gri dışkılama da görülür. Eğer dışkınız yeşil veya sarıysa sidik torbanıza bir sürtünme olduğu anlamına gelebilir. Yani kahverengi dışında bütün dışkı renkleri bir sağlık sorununuz olabileceği anlamına geliyor.
 
Kaynak: prevention.com

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Bebeğinizin kaka rengi ne anlama geliyor?
Bebeğinizin kaka rengi bazen değişebilir ve bu size bebeğinizin sağlığı hakkında önemli ipuçları verebilir. Bebek kakası renginin anlamları Pudra.com'da.

​İshalden nasıl kurtulursunuz?
Bazen biraz istirahat ve ishal diyeti yeterlidir. Ancak dikkat! İshalin ciddi bir hastalığa işaret ettiği durumlar da vardır. İşte, ishale dair bilmeniz gerekenler...

​Sinirsel kolitin belirtileri
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, sinirsel kolitin tipleri, belirtileri ve hastaların dikkat etmesi gereken kurallar hakkında bizleri aydınlatıyor.

Bağırsak ve mide sorunlarınız kanser belirtisi olabilir
Teşhisi en zor ve en sinsi ilerleyen kanser türünün yumurtalık kanseri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ateş Karateke, teşhiste mide ve bağırsak sorunlarının dikkate alınmasının önemini vurguluyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER