@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 23.02.2017

Sola mı, sağa mı yatmak çok daha sağlıklı?

Bundan sonra gece uyurken sol tarafınızın üzerine yatmayı deneyin çünkü bu şekilde uyumak çok daha sağlıklı, neden mi? Detaylar haberimizde.

İyi bir gece uykusu organlarımızın fonksiyonlarını rahatça yerine getirebilmesini, iyileşmeyi, sağlığımızı ve ruh halimizi etkiliyor. Bazıları uykuya çok değer vermese de ömrümüzün üçte birini uykuda geçiriyoruz ve yetişkinlerin de günde en az 7-8 saat uyuması gerekiyor. Herkesin uyku şekli farklı: Sırtüstü, sağa dönük, sola dönük veya yüzü koyun gibi uyku pozisyonları var. Bu uyku pozisyonları arasında en sağlıklısının sola doğru yatmak olduğu düşünülüyor. Sol tarafa dönük yatmak kalbimizin ve sindirim sistemimizin daha rahat çalışmasını, pompalanan kanın daha rahat vücutta dolaşmasını sağlıyor. (Uyku pozisyonlarının anlamları başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.)

Sola mı, sağa mı yatmak çok daha sağlıklı?
 

Sırtüstü yatmak

Horlama veya uyku apnesi gibi bir sorununuz olmadığı sürece sırtüstü yatmak sağlıklı bir pozisyon. Sırtüstü yattığınız zaman omurganız aynı hizaya geliyor ve boyununuz da daha rahat ediyor. Ancak eğer horlama veya uyku apnesi gibi bir hastalığınız varsa sol tarafınıza yatmanız daha iyi.
 

Yüzükoyun yatmak

Yüzükoyun, karnınızın ve göğsünüzün üzerine yatmak uzmanlar tarafından pek tavsiye edilmiyor. Bu şekilde yüzükoyun yattığınız zaman omurganız doğru hizasında olmuyor, vücudunuzda baskı oluşuyor ve kas ağrılarına yol açıyor. Üstelik nefes almayı da zorlaştıran bir uyku şekli.
 

Sağ taraf üstüne yatmak

Uzmanlar sürekli sağ taraf üstüne yatmayı önermiyor çünkü sağ tarafa dönük yatmak mide yanması ve sindirim sorunlarına yol açıyor.
 

Sol taraf üstüne yatmak

Sol tarafınızın üzerine yatarak uyumak çok daha sağlıklı kabul ediliyor ve uzmanlarca öneriliyor. Sol taraf üzerine yatmak özellikle hamilelere de önerilen bir pozisyon. Sol taraf üstüne yatmanın faydaları ise şunlar:
  • Reflü ve mide yanması gibi rahatsızlıkları azaltıyor
  • Lenf bezlerinin daha rahat çalışmasını sağlıyor
  • Kalp tüm vücuda çok daha iyi bir şekilde kan pompalıyor
  • Vücuttaki toksinleri daha kolay ayıklanmasını ve atılmasını sağlıyor
  • Dalağın işlevini daha iyi yerine getirmesine yardımcı oluyor
  • Sağlıklı sindirimi kolaylaştırıyor
  • Kalpten pompalanan kanın daha rahat sirkülasyonuna olanak veriyor.
 

Sol taraf üstüne uyumayı kolaylaştıracak öneriler

Herkesin kendini daha rahat hissettiği bir uyku şekli var ancak sol taraf üstüne uyumak sağlık açısından daha faydalı. Bu yüzden bir takım yöntemlerle sol taraf üstüne yatma alışkanlığı geliştirebilirsiniz. İşte birkaç öneri:
  • Arkanıza vücudunuz uzunluğunda geniş bir yastık koyarak sol tarafınızın üstüne yatın. Yastık gece uykunuzda istem dışı dönmenize engel olacak.
  • Yatakta her zaman uyuduğunuz tarafı değiştirin.
  • Sağ tarafınıza loş bir ışık kaynağı koyun böylece gece uykunuzda istemsizce ışığa arkanızı dönerek sol tarafınızın üzerine yatabilirsiniz.

Konuyla ilgil diğer yazılarımız
Soğuk odada mı, sıcak odada mı uyumak daha sağlıklı?
Rahatça uykuya dalabilmek için oda sıcaklığı önemli. Soğuk odada mı yoksa sıcak odada mı uyumak daha sağlıklı? Pudra.com araştırdı.

Uyuyamıyorum, ne yapabilirim?
Uyku problemleri hafife alınmamalı; mutlaka uzman doktora danışılmalıdır.

​Uyurken zayıflatan pratik öneriler
Bu basit ve pratik yöntemlerle uyurken de kilo verebilirsiniz. Nasıl mı? Cevapları Pudra.com’un yazısında.

​Kaliteli uyku için 4 ipucu
Uyku; bir lüks değil, zorunlu ihtiyaç, sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı. İyi ve kaliteli uyku için ne yapmak gerekir? İşte kaliteli uyku için 4 ipucu...


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER