@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 30.12.2015

Bunları yedikten hemen sonra dişleri fırçalamak zararlı!

Hangi yiyeceklerden sonra dişleri fırçalamak diş minesine zarar veriyor? Florür sağlığa zararlı mı? Pudra.com’da.

Gün içinde birçok yiyecek ve içecek tüketiyoruz. Hepimizin bildiği gibi ağız ve diş sağlığımız için günde iki kere dişleri fırçalamak önemli. Fakat bazı yiyecekler var ki onları yedikten hemen sonra dişleri fırçalamak fayda yerine zarar veriyor.  

Bu yiyeceklerden hemen sonra dişleri fırçalamak zarar veriyor
 
Mayo Clinic Uzmanları’nın yaptıkları bir araştırma sonucuna göre, asitli yiyecek ve içecekler tükettikten sonra dişleri fırçalamak için en az 30 dakika beklemek gerekiyor. Sitrik asit içeren limon, portakal, greyfurt, gibi meyveler diş minesini inceltiyor. Bu gibi yiyecekleri yedikten hemen sonra dişleri fırçalamak zaten zayıflamış olan diş minesinin daha çok aside maruz kalmasına sebep oluyor. Mayo Clinic uzmanları, asitli bir şey tüketmeden önce dişleri fırçalayarak ve tükettikten sonra üzerine bir bardak su içerek asitlerin ağızda daha az süre kalmasını sağlayabileceğimizi belirtiyor. Bunun yanı sıra dişleri korumak için asitli bir yiyecek veya içecekle aynı anda şekerli şeyler tüketmemek gerekiyor. Çok şekerli ve karbonhidratlı yiyecekler de bu asitlerin ağızda artmasına neden oluyor. Amerikan Diş Derneği Vakfı, dişlerin uzun süre bazı içeceklerin içinde bulunan fosforik aside maruz kalmasının diş yüzeyini aşındırabileceği konusunda uyarıyor. Bu sebeple asit erozyonunu en aza indirgemek için yemekler arasındaki atıştırmalıkları azaltmak, dengeli beslenmeye dikkat etmek, içeceklerle birlikte şekerli yiyecekler tüketirken dikkatli olunması gerektiğini belirtiyorlar.
 
Eğer özellikle dişleriniz hassas bir yapıya sahipse bu önerilere dikkat etmeniz ve dişlerinizi düzenli olarak fırçalamanız gerekli. Uzmanlar dişlerinize uygun, hassas dişler için koruyucu özellikleri olan ve florür içeren diş macunlarıyla diş bakımı yapmanızı öneriyorlar. Florür ise tartışmaya açık bir madde. (Ağız ve diş sağlığı için öneriler başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.)
 

Florür sağlığa zararlı mı?

Diş macunlarının hemen hemen hepsinde dişleri beyazlatmaya yarayan florür bulunuyor. Florür son yıllarda zararlı olup olmadığı çok tartışılan bir madde. Florürün zararlarını araştırdığımızda şunları bulduk: Dişler için iyi olduğu düşünülen bu madde kemiklerde birikiyor ve vücuttan tamamen atılamıyor. Son yıllarda çocuklarda görülen kemik gelişimi hastalıkları ve kemik kırılmaları florür ile ilişkilendiriliyor. Bunun yanı sıra florür maddesinin, kemik erimesine ve romatizmaya da yol açtığı düşünülüyor. Florürün erken ergenlik ve merkezi sinir sistemi hastalıklarına da yol açabileceği tartışmalar arasında. Florür yalnızca diş macununda bulunmuyor. Şehir şebeke suları da florür içerebiliyor. Ülkemizde ve birçok Avrupa ülkesinde şebeke suyuna florür katılmıyor. Dünya genelinde florür karşıtı kurumlar kampanyalar yapıyor. Florürün olası zararlı etkilerinden korunmak için florür içermeyen diş macunlarını kullanmakta fayda var.

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Diş fırçalama yöntemleri
Diş hastalıklarından korunmak için dişlerimizi nasıl fırçalamalıyız? Dişlerimizi fırçalarken nelere dikkat etmeliyiz? Diş fırçalama yöntemleri pudra.com'da!

​Diş fırçası nasıl olmalı?
İdeal diş fırçası nasıl olmalı? Diş fırçasını ıslatıp kullanmak doğru mu? Diş fırçası ne zaman yenilenmeli? Diş Hekimi Doç. Dr. Tosun Tosun açıklıyor...

​Diş bakımıyla ilgili doğrular ve yanlışlar
Tuzla fırçalamak dişleri beyazlatır mı? Çarpık dişten kurtuluş yok mu? Beyazlatma dişleri daha da sarartır mı?

​Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı nasıl kazandırılır?
Çocukların dişini fırçalamaya ne zaman başlanmalı? Çocuklara diş fırçalama nasıl sevdirilebilir? Diş hekimlerinin önerileri, pudra.com'da...


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER