02.04.2020

Corona virüs günlerinde evde aşırı yeme isteğine dikkat!

Klinik Psikolog Gülcem Yıldırım, corona virüs nedeniyle yaşadığımız karantina günlerinde, aşırı yeme isteğini önleme üzerine bilgiler paylaştı.

İZLE: DEPRESYONDA AŞIRI YEME İSTEĞİ👇 
Kendinizi buzdolabının önünden alamıyor, sosyal medyada sadece yemekle ilgili hesapları takip ediyor ve sürekli bir sonraki öğünde ne yiyeceğinizi mi düşünüyorsunuz? O halde aşırı yeme isteğinize bir dur demenin zamanı gelmiş demektir! Corona virüs nedeniyle daha fazla evde geçirdiğimiz, normal zamanlara nazaran daha az hareket edebildiğimiz bugünlerde, kalorili besinlerden uzak durmamız, bağışıklığımızı güçlü tutmak amacıyla daha sağlıklı besinlere yönelmemiz gerekiyor. Tüm bunları bilmenize rağmen aşırı yeme isteğinize; karbonhidratlara ve tatlılara karşı durmakta zorlanıyorsanız, Klinik Psikolog Gülcem Yıldırım Pudra.com okuyucuları için karantina günlerinde aşırı yeme ihtiyacını; karbonhidrat ve şeker bağımlılığını önlemenin yollarını paylaştı.

Aşırı yeme isteğinin altında yatan nedenler

Aşırı yeme isteği kişinin gün içinde sürekli bir şeyler yeme arzusudur. Aşırı yeme isteği genellikle ruhsal problemlerle ilgilidir. Aşırı yemek, beraberinde obeziteyi, yani aşırı şişmanlığı getirir.

Tüm dünyanın ortak problemi olan obezite sorunu için yeni ilaçlar bulunuyor, yeni egzersiz yöntemleri geliştiriliyor, gıda takviyeleri üretiliyor, vücuttaki yağları yakıcı ekstreler ve doğal bitkiler kullanılıyor. Ancak tüm bu çalışmalara rağmen dünyada obezite problemi hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor. O halde ihtiyacımız olan tek şey sadece ilaçlar, gıda takviyeleri veya egzersiz üzerine çalışmak değil, aynı zamanda obezitenin veya yeme bağımlılıklarının, karbonhidrat veya aşırı tatlı tüketmenin altında yatan nedenleri bulmak. Bu yazımızda size yeme bozukluklarının altında yatan nedenlerden bahsedeceğiz.

Obezitedeki yani fazla yemedeki problem ruhsal problemlerle ilgilidir. Bu konu ihmal edildiği için yapılan bu çalışmaların hiçbiri fayda sağlamıyor.

Değerlilik duygusu mu yiyorum ekmek mi?

EKMEK YEME NEDENLERİRuhsal problemlerin en önemli nedeni çocukluğumuzda eksik kalan, ihtiyacımız olan duygulardır.

Anne-babamızın ya da bize bakım veren kişinin bize bir sebepten veremediği olumlu duyguları yiyeceklerden almaya çalışırız. Bilinçdışımız yani beynimiz böyle zanneder.

Karbonhidrat tükettiğimizde aslında ekmek, pilav ya da makarna yiyoruzdur ancak biliçdışımız değerlilik duygusu veya varolma duygusu yediğini düşünür. 

Bu durum şöyle gelişir:
  • Hayatımızda bazı olaylar olur ve kendimizi değersiz hissederiz. Bu da aşırı yeme isteğine yol açar ve ekmek yemeye başlarız.
  • Ekmek yedikçe rahatlar, kendimizi daha değerli hissederiz.
  • Bilinçdışımız değerlilik duygusunu ekmekten aldığını zanneder.
  • Aşırı tatlı ihtiyacı da "yalnız kaldım, terkedildim, tatlı yiyorum, kendimi varolmuş hissediyorum. Bedenim genişliyor, varoluyorum." duygusunu getirir.

Kötü duygular geldiğinde aşırı yeme isteği olur, özellikle ekmek, makarna, çikolata, tatlı, pilav gibi karbonhidrat ve şeker içeren gıdalara yönelmeye başlarız.

Buradaki açlık fiziksel bir açlık değil, ruhsal, duygusal bir açlıktır. O zaman bir insan egzersiz yaparsa, diyet yaparsa, zayıflarsa bir süre sonra hissettiği bu kötü duygularla tanışmaya başlıyor.

Aşırı yeme isteğinin en önemli nedeni kötü duygulardan kaçmaktır!

Yalnızlık
Aşırı yeme bozuluğu tedavisinde; temelde yatan yatan olumsuz duygulara bakılır bu duygular; değersizlik, yalnızlık, yokmuş gibi hissetme, yetersizlik, boşluk, anlamsızlık ve korkudur.Şayet kişi hissettiği bu olumsuz duyguları halletmediyse diyelim ki 10 kilo verdi, bir süre sonra 11 kilo olarak geri alacak. Zaman içinde yavaş yavaş kilosu artmaya başlayacak, defalarca zayıflayacak, defalarca geri alacak. Her defasında kilosu öncekinden bir tık yukarı çıkacak.

Sebze veya et yediğinizde doymuyorsanız, önce ruhunuzu doyurmanız gerek

Bu yüzden yemek yerken "ben aslında ne yiyorum, ne hissediyorum da bunu yiyorum"a bakmak gerekir. Karbonhidrat yemedi diyelim, o an sebze yedi, salata yedi, rahatlayacak mı? Yoksa illa bir karbonhidrat gerekiyor mu? Ekmek gerekiyor mu? Sebze ya da et yediğinizde rahatlamıyorsanız bilin ki bu ruhsal bir ihtiyaçtır.

KARBONHİDRAT TÜKETME İHTİYACININ NEDENLERİ
 
  • Karbonhidrat tüketmenin en önemli nedeni içe dönük duygulardır. Kişi içine döndüğünde yani boşluk, yalnızlık, anlamsızlık gibi duygularla temas ettiğinde karbonhidrata yani makarnaya, pilava, ekmeğe ilgisi artar.
  • Karbonhidratın en önemli özelliği dışarıya odaklanmayı artırmaktır. Örneğin yemek yedikten sonra hep söylenen bir söz vardır; "gözüm açıldı", aslında bu sözün anlamı "dışarıya olan ilgim arttı içimdeki sıkıntılardan uzaklaştım"dır.

AŞIRI TATLI YEME İHTİYACININ NEDENLERİ
 
  • Şeker tüketmenin en önemli nedeni ise korku duygusudur.
  • Kişi korktuğunda şekere ve şekerli gıdalara ilgisi artar.
  • İnsan korktuğunda beyinde sempatik sistem aktive olur. Sempatik sistemin aktive olmasıyla beraber beyin savaş-kaç tepkisi geliştirir.
  • Beynin savaşması ya da kaçması için gerekli olan en önemli şey enerjidir. Şeker tüketmek de vücudumuza hızlı bir şekilde enerji kazandırmanın en kestirme yoludur. Dolayısıyla içeride yani beyinde işleyen bu otomatik süreç sizi şeker tüketmeye yönlendirir.

Aşırı yeme isteği nasıl engellenir?

Fiziksel bir açlık hissetmiyosunuz fakat aşırı yeme ataklarınız varsa hayatınızda o dönem ruhsal olarak size kötü hissettiren bir şey olmuştur.

Bu olan olay çoğunlukla son 72 saat içinde gerçekleşmiştir ve siz bu olayın duygusundan çıkamıyorsunuzdur.

Hissettiğiniz kötü duyguyu karbonhidratla beslenerek rahatlatmaya çalışıyorsunuzdur. Rahatlatıyor mu, evet rahatlatıyor, onu yiyince kendinizi iyi hissedersiniz.

Silahınız ekmek ise, değersizlik duygusu ile savaşıyorsunuz demektir!

Hissettiğiniz kötü duygu değersizlik diyelim.
  • Değersiz hissettiğiniz için ekmek yediğinizi bilmek zihninizde bir rahatlama sağlar.
  • Bu durumda kendinize, yaşadığınız bu duyguyu bugün günlük hayatınızda başka nerelerde deneyimlediğinizi sorabilirsiniz.
  • Son olarak bu duyguyu çocukluk yaşantınızda nasıl deneyimlersiniz?

Bu üç aşamayı bulmak zihninizin rahatlamasını ve hissettiğiniz kötü duygunun yatışmasını sağlar. Bu bağlantıları kurmak aşırı yeme arzunuzun azalmasını sağlar.

Yine de bunu tek başınıza başarmanız çok kolay olmayabilir. Bu konuda zorlandığınızda bir uzmandan destek alabilirsiniz.

Editörün notu: Çok yeme isteğinin altında ruhsal ihtiyaçlar yatabileceği gibi, aynı zamanda reaktif hipoglisemi gibi rahatsızlıklar da olabilir. İşte bu nedenle, tüm bunların yanı sıra aynı zamanda bir endokrinoloji uzmanına danışarak değerlerinizi ölçtürmenizde, genel sağlık kontrollerinizi yaptırmanızda fayda vardır. Yemek yemiş olmanıza rağmen çok kısa sürede acıkma ve tatlı ihtiyacı, açlık durumunda aşırı sinirlilik gibi durumlar fiziksel sorunlara da işaret eder. 

İlgili haberimiz: Tatlı krizinin 6 nedeni
İdeal kilosunda olanlarda dahi görülebilen hipoglisemi, vitamin ve mineral eksiklikleri ve duygusal açlık gibi durumlar tatlı krizlerine yol açıyor.

Kan şekerinizi diyetle yönetin
Kan şekeri düzeyinizi kontrol altında tutabilmek için Dilara Koçak’ın örnek diyet listesine bir göz atın!

İlgili haberlerimiz:

​Korkularımızı nasıl yenebiliriz?
Korkularınızı yok etmenin birinci adımı onların farkına varıp, yüzleşebilmenizdir. Gerisi çok kolay!

​Kilo vermeyi zorlaştıran düşünceler
Ne yaparsanız yapın; bazı düşünceler kafanızda yer aldığı sürece kilo vermeniz mümkün olmaz. Kilo vermeyi zorlaştıran düşünceleri merak ediyor musunuz?

​Karbonhidrat bağımlılığından nasıl kurtuluruz?
Ekmek, patates, pirinç, makarna... Bunları daha az yemek için uygulayabileceğimiz 7 basit yöntem…


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER