selen serdaroglu profil foto2
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Japon temizlik ritüeli Oosouji ile duygusal yüklerinizden kurtulun

Japon kültüründe her yıl 28 Aralık'tan önce büyük yeni yıl temizliği anlamına gelen Oosouji ritüeli ile duygusal yüklerinizden de kurtulmanız mümkün.

İZLE: DETAYLI EV TEMİZLİĞİ👇 
Pandemi sürecinde evden çalışmanın artması ile özellikle kadınlar için ev düzeninde iş yürütmek ve varsa çocukların bakımı, online eğitim süreçleri stresin daha fazla artmasına yol açtı, öfke duygusu tetiklendi. Ancak, evden çalışma düzeni ile birlikte büyük sorumluluk yüklenen kadın çalışanların yaşayabilecekleri mutsuzluk ve sorunları aşmak, bu dönemi daha pozitif bir zamana dönüştürmek ve size ağırlık yapan yüklerinizi azaltmak mümkün. Nasıl mı? Japon kültüründe yüzlerce yıldır yer alan ve "büyük yeni yıl temizliği" anlamına gelen "Oosouji" ritüeli ile. Şimdi kolları sıvama zamanı! 

Oosouji ritüeli ile duygusal yüklerden kurtulun

Evde hem çalışıp hem de mutlu olmak mümkün mü?

Evin her köşesinde bardaklar, tabaklar, dağınıklıklar, yapılacak online toplantılar, evde derslere odaklanmaya çabalayan çocuklar... Durum böyleyken evde mutlu ve huzurlu olmak mümkün mü? Coachman Eğitim ve Danışmanlık'ın kurucusu olan Yazar ve Eğitmen Damla Kunç Koçman’a göre, Oosouji ritüeli aracılığı ile evinizde sadeleşerek yaratacağınız fiziksel boşluklar, zihninizde yer açmaya ve yeni başlangıçlar ve deneyimler için alanlar oluşturmaya destek oluyor. Bu da daha huzurlu ve mutlu olmanıza yardımcı oluyor. Nasıl mı? Anlatalım...

Yüklerinizi azaltın!

Kahve molasıJapon kültüründe “Oosouji", “büyük yeni yıl temizliği” anlamına geliyor. Bu ritüel Japonya’da 28 Aralık günü yeni yıla girmeden önce gerçekleştiriliyor. Japonlar, Oosouji ile oluşturdukları fiziksel boşluk sayesinde zihinlerine de yer açarak saf bir alan oluşturuyorlar; yeni başlangıçlara ve deneyimlere yer açıyorlar. 

Japonların yüzlerce yıldır sürdürdüğü Oosouji ritüeli (büyük yeni yıl temizliği) ile siz de pandemi süreci ve sonrasında üzerinize aldığınız yükleri azaltabilirsiniz. 

Duygusal ve manevi yüklerinizden kurtulun

Çocuklar için bilim kurgu romanları yazan, biri 13 diğeri 17 olmak üzere iki çocuk sahibi olan Koçman, uzun yıllardır kendini bilmek, dönüştürmek ve yaratıcılığını geliştirmek üzerine katkı sağlayacak çalışmalar içinde bulunmuş ve özellikle Claude M. Bristol’ün “Kuşkusuz tasarladığımızı oluruz” sözünden çok etkilenerek insanı ve insan psikolojisini anlamaya yönelik tamamlayıcı eğitimlere katılmış. Bu eğitimler sürecinde kişilerin duygusal yüklerinin kişide oluşturduğu ağırlıklar alanında da çalışma fırsatı olmuş. 

Damla Kunç Koçman“Ev temizliğinin sembolik anlamı duygusal yüklerden kurtulmaktır. Bahar temizliği, yeni yıl temizliği gibi mevsimsel düzenlemeleri yapmak her evin kültüründe vardır. Amacı yaşamdaki yenilenmedir. Son çıkan yeni ürünlere sahip olmak değil, dolabınızın arkasında kalmış olan kıyafeti bulmak ya da buzdolabınızdaki malzemeler ile yeni lezzetli bir tat yaratmaktır. Kullanmadığınız kıyafetleri sahip olmayanlar ile paylaşmak, nesnelere başka biri aracılığı ile hayat vermektir.

Sahip olduğumuz her nesne emek ve özveri ile tasarlanmıştır, saygı göstermek gerekir. Size bugüne kadar hizmet etmiş olan eşyalarınıza teşekkür edip, onları başka birisine vermek evin havasını değiştirir. "

Damla Kunç Koçman, elimizde kalanlar ile mutlu ve hoşnut olmanın huzura giden yollardan sadece biri olduğuna inanıyor. Diğer bir yol ise evimizi temizlerken kendi iç dünyamızda, zihnimizde de bahar temizliği yapmak...

Odaklanın ve anda kalın

Damla Kunç Koçman, evde huzurlu olmak ve elimizdekilerle mutlu olmak üzerine neler yapabileceğimize dair sözlerine şöyle devam ediyor:

"Bir Japon sözü der ki 'Kendine iyi bakan kendini kazanır'. Kendimizi kazanmamız farklı yollar ile mümkün. Aktif olmak, odaklanmak ve anda kalmak, iyi beslenmek, zihnimizi zinde tutmak ve eylemlerimiz hakkında düşünmek hayati önem taşır. Bunlardan en öncelikli olanlardan bir tanesi ise odaklanmak ve anda kalmaktır. Çünkü zihindeki beyin aktivitesi anda kaldığı zaman dinginleşir. Böylelikle stresimiz ve kaygımız azalır."

Buna göre, evinizi düzene soktuğunuzda da zihniniz de düzenlenip ferahlıyor. Kendi zihinsel terapimizi kendimiz yaparken, temizlik ve düzenleme ile huzurlu ve kullanım alanı artmış bir mekanda yaşamaya başlıyoruz.

"Oosouji" sanatına göre hem ev hem de zihin temizliği için temizlik nasıl yapılır?

1. Temizliğe evin tavanından başlayın ve zemini en son temizleyin.
2. Temizliğe odanın girişinden başlayın ve ardından saat yönünde ilerleyin. Buna göre temizliği başladığınız yerde bitirmiş olun. Tüm bunları yaparken zihninizi boş tutmaya özen gösterin.
3. Her bir odada uzun zamandır kullanmadığınız malzemeleri toparlayın ve bunları ihtiyaç sahipleri ile paylaşın.
4. Atılacak malzemeleri ayıklayın ve odanın temizliği bittiğinde atın.
5. Ailedeki herkesi temizliğe dahil edin. Herkesin gitmesini ve kalmasını istediği şeylere karar vermesi için şans verin.
6. Koltuklardaki ve küvetinizdeki tüm lekeleri temizleyin. Eski lekeler negatif geçmişi hatırlatır.

Kendinizi yargılamaktan vazgeçin
  • Ev işi yaparken aklınıza geçmiş ya da gelecek hikayeleriniz, senaryolarınız ya da varsayımlarınız gelirse dikkatinizi nefesinize verin.
  • Aklınıza gelen düşünceyi fark edin. Kendinizi yargılamayın ve dikkat oklarınızı kendinize çevirmeyin.
  • Düşünceyi yakaladınız, örneğin temizlik yaparken “yemekte ne yapsam” diye düşünüyorsunuz. "Yemekte ne yapsam diye düşündüğümün farkındayım" diyerek düşünceden tekrar yaptığınız işe odaklanın.
  • Bu yöntemi, hayatınızın her anına uygulayabilirsiniz.

Ailece iş bölümü yapın
Ev temizliğinde iş bölümü

Evde birlikte yaşadığınız kişileri ve çocukları da bu sürece dahil etmek, ailenin tüm üyeleri ile cinsiyet ayırımı yapmadan iş bölümü yapmak, iyi bir takım olmanın ve güçlü bağlar kurmanın da anahtarı.

Temizliğe başlamacan önce bu yazılara göz atmayı unutmayın: 

Evinizdeki dağınıklığı kolayca nasıl toparlarsınız?
KonMari metodunu geliştirerek birçok kişiye daha düzenli ve sade bir yaşam ilhamı veren Marie Kondo'dan hayatınızı kolaylaştıracak ipuçları Pudra.com'da.

​Adım adım bahar temizliği püf noktaları
Baharın gelmesi ile evimizde detaylı bir temizlik ve düzenleme yaparak yenilenmenin zamanı geldi. İşte sizler için evde bahar temizliğinin püf noktaları...

Yenilenin, hafifleyin ve değişime hazır olun!
Mevsim değişikliği ile birlikte bedenlerimiz de bir değişimin içinde. Yeniye yer açmak, hafiflemek ve değişime ayak uydurmak için neler yapabileceğimizi Kişisel Dönüşüm Eğitmeni Banu Kalaycı Pudra.com'da anlatıyor.
 
Damla Kunç Koçman kimdir?

Damla Kunç KoçmanHacettepe Üniversitesi'nde Kimya Mühendisliği bölümünden İhsan Doğramacı üstün başarı ödülü alarak birincilikle mezun oldu. Kariyerine, Ankara II. faz doğal gaz projesinde tasarım mühendisi olarak başladı. Sırasıyla Eczacıbaşı İlaç ve Sanofi’de çalıştı. Yaşamında kişisel gelişimini her zaman önemsedi ve kendi gelişimine yatırım yaptı. Koçluk mesleği ile tanıştıktan sonra kariyer değişikliği yaparak 8 yıllık girişimcilik deneyimini profesyonel koç, eğitmen, değerlendirme (assesment) ve gelişim merkezi danışmanı alanları ile birleştirdi. Claude M. Bristol’ün “Kuşkusuz tasarladığımızı oluruz” sözünden etkilenerek kendini bilmek, dönüştürmek ve yaratıcılığını geliştirmek üzerine katkı sağlayacak çalışmalara katıldı. İnsanı ve insan psikolojisini anlamaya yönelik tamamlayıcı eğitimler de alarak çalışmalarını destekledi.

Çocuklar için bilim kurgu romanları yazan, halen Marmara Üniversitesi'nde pedagojik formasyon üzerine eğitim alan ve 600 saatin üstünde koçluk deneyimine sahip olan Damla Kunç Koçman, halen bireysel ve kurumsal koçluk yapmaya, eğitimler vermeye devam ediyor.


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER