@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 21.05.2017

Bağırsak gazı hakkında bilmediğiniz 30 gerçek

Bazen sessiz sedasız, bazen büyük bir gürültüyle, bazen ise en olmadık yerlerde dışarı çıkan bağırsak gazı hakkında enteresan gerçekleri ortaya koyuyoruz.

Gaz çıkarmak ya da hıçkırmak bize komik geliyor ama gazlar hakkında konuşmak da istemiyoruz. Bazıları büyük bir gürültüyle bazıları da sinsice gelen bağırsak gazları yüzde 59 nitorjen, yüzde 21 hidrojen, yüzde 9 karbondioksit, yüzde 7 metan, yüzde 3 oksijen ve kalan yüzde 1 diğer maddelerden oluşuyor. Bağırsaklarımızdaki sinirler gaz ve kakayı ayırt edebilen bir yapıya sahip ama eğer kaka çok sıvı halde olursa bazen bağırsaklar bunu gazla karıştırabiliyor. Bağırsak gazı hakkında bundan daha fazla ilginç bilgiyi okumaya hazır mısınız? Hadi başlayalım...

Gazlar hakkında bilmediğiniz 30 gerçek

İlgili yazımız: Kakanız hakkında yanlış bildiğiniz gerçekler!​
 
1. Önce ‘tarihi’ bir bilgiyle başlayalım: İngilizce karşılığı ‘fart’ olan gaz çıkarmanın kökeni eski İngilizce’de kullanılan ‘feortan’ kelimesine dayanıyor. Anlamı: Rüzgarı kırmak.
2. Bir insan günde ortalama 14 kere gaz çıkartıyor.
3. Günlük gazlarımızın tamamı orta büyüklükte bir balonu şişirebiliyor.
4. En fazla gaz yapan yiyeceklerin başında: Karnabahar, brokoli, yumurta, kale, kırmızı et, sarımsak ve süt ürünleri geliyor.
5. Bağırsaktan çıkan gazın hacmi rektal kateter ile ölçülebilir.
6. Anüsten çıkarak dünyaya merhaba diyen gazın hızı saatte 9.5 km.
7. Gazın kötü kokmasının sorumlusu hidrojen sülfür adlı bir gaz ve çıkardığımız gazın sadece %1’ini oluşturuyor.
8. Kadınların bağırsak gazı daha fazla hidrojen sülfür içeriyor bu yüzden kadınların gazı erkeklerinkinden daha kötü kokuyor. Gaz sorununuz mu var? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.
9. Bir kişinin kendi çıkardığı gaz hiçbir zaman bir başkasının gazı kadar kötü kokamaz.
10. Çakmak tutarak gazı alevlendirmek gerçekten de mümkün bir şey.
gaz
11. Romalılar zamanında vatandaşlarına ne zaman gerekli olursa gaz çıkarmaları gerektiğini tavsiye ediyordu. Ayrıca Hipokrat da gaz çıkarmanın sağlık için çok faydalı olduğunu belirtmişti.
12. Bir kişinin bağırsak gazından cinsel anlamda uyarılmasına eproctophilia deniyor. Evet, gaz çıkarmak bir fetiş.
13. Gazlar aynı zamanda savunma mekanizması olarak da çalışabiliyor. 1996’da yapılan bir olay incelemesinde, terk edilmiş bir çocuk çıkardığı gazlarla etrafında bir koruma bulutu yaratarak kendini davetsiz misafirlerden koruduğunu söylemiş.
14. Eğer kendinizi gaz çıkarmamak için sıkarsanız bu baş ağrısı, karın şişkinliği ve hatta hemoroide sebep olabilir. Fakat sonuçta tutulan gazlar siz uykudayken bir şekilde yolunu bulup çıkıyor.
15. Bir araştırmaya göre gazı koklamak sağlıklı bile olabiliyor. Aslında gazlarda bulunan hidrojen sülfat, küçük miktarlarda mitokondrial hasarların azalmasına ve bunama, kalp krizi, kanser gibi hastalıklardan korunmaya yardımcı oluyor.
16. Eğer anüs sıkıysa gazın sesi çok daha yüksek çıkıyor.
17. Öldükten sonra 3 saat daha gaz çıkarmaya devam ediyoruz.
18. Farklı ses tonlarında gaz çıkararak komedi şovu yapan, insanları eğlendiren kişilere "flatulist" deniyor.
19. Çin’de kişinin gaz kokusundan sindirim sistemi hastalıklarını tespit eden profesyonel gaz koklayıcılar yılda 50.000 Dolar kazanabiliyor.
20. Güney Amerika kabilesi Yanomamiler birbirlerini yüksek sesli ve samimi bir gazla selamlıyorlar.
gaz
21. İnsanın en iyi dostlarından biri olan köpekler gaz kokusuna bayılıyorlar. Bu yüzden zaman zaman kafalarını bacak aranıza sokarak bu sevdikleri kokuyu koklamak istiyorlar.
22. Gazınızın gül veya çikolata gibi kokmasını sağlayan haplar var. Bağırsak gazı size iyi gelmeyen besinlerin işaretçisi! başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.
23. Eğer zencefil, nane veya kakule yerseniz gazınız gerçekten de doğal olarak böyle kokabilir.
24. Gaz filtreli iç çamaşırı üreten firmalar bulunuyor.
25. Bir uçak yolculuğu sırasında kabin basıncından dolayı normalden çok daha fazla bağırsak gazı ortaya çıkıyor ve havalandırmayla sürekli devridaim olarak normalden daha uzun süre ortamda kalıyor.
26. Hayvanlar da gaz çıkarıyor. Kanatlı karınca dünyada en çok gaz çıkaran canlı. Ringa balıklarının gaz çıkararak iletişim kurduğu söyleniyor ve dişi çam keseböceği karşı cinsi gaz çıkarmanın sihriyle etkiliyor.
27. Şu anda akıllı telefonlar için 60’tan fazla gaz sesini taklit eden aplikasyon mevcut.
28. Sakız çiğnemek ve gazlı içecekler tüketmek daha çok gaz çıkarmanıza sebep oluyor.
29. Erkekler kokulu gazları kadınlardan daha çok çıkarıyorlar.
30. Denizin derinliklerinde gaz çıkarmak neredeyse imkansız bir şey.

Kaynak: healthandlovepage.com


Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Karnınız patlayacak gibi mi?
Karın şişkinliği ve gaz neden oluyor? En çok hangi yiyecekler karın şişkinliğine sebep oluyor? Karın şişkinliğine ne iyi geliyor? Pudra.com araştırdı.

Hangi yiyecekler gaz yapar?
Şişkin bir karın ve dayanılmaz gaz sancılarında şikayetçiyseniz, gaz yapan yiyecekleri doğru pişirmeye dikkat etmelisiniz.

​Mide gazı nasıl geçer?
Mide gazı neden olur? Mide gazından nasıl kurtulabiliriz? Yemek hazırlarken ve yerken neye dikkat edersek gaz sorunumuz olmaz? Yanıtları Pudra.com'da.

Dışkınızın şekli ve rengi size ne anlatıyor?
Dışkınızın rengi ve kıvamı sağlığınız hakkında bakın nasıl ipuçları veriyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER