@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 10.05.2017

Hangi mutfak eşyaları bulaşık makinesinde yıkanmaz?

Bazı mutfak eşyalarını bulaşık makinesine koymak yerine kesinlikle elde yıkamak gerekiyor.

Bulaşık makinesi şüphesiz hayatımızı kolaylaştıran en önemli aletlerin başında geliyor. Elde bulaşık yıkama fikri özellikle kalabalık aileler için biraz sevimsiz olsa da, bazı mutfak eşyaları var ki bunları kesinlikle bulaşık makinesine koymamak ve elde yıkamak gerekiyor. Hem satın aldığınız ürünü hem de sağlığınızı korumak açısından "bir şey olmaz" demeyin ve yazımızı okumaya devam edin.

Hangi mutfak eşyaları bulaşık makinasında yıkanmaz?

İlgili yazımız: Bakteriler evinizde en çok nerelerde bulunuyor?
 

Dökme demir tencereler

Dökme demir tencereler ve tavalar tahmininizden daha hassas. Dökme demirden tencereler bulaşık makinesindeki buhar ve yüksek ısı nedeniyle oksitlenebiliyor. Oksitlenen bir tavada yemek pişirmek ise sağlığımız için oldukça zararlı. Bu yüzden dökme demir mutfak eşyalarını elde yıkamak gerekiyor.
 

Alüminyum ve bakır tencereler

Alüminyum ve bakır tencereler de elde yıkanması gerekenler arasında. Bulaşık makinesinde renkleri değişiyor ve üst tabakaları sıyrılıyor, bu şekilde sağlık için zararlı bir hale geliyorlar.

Yapışmaz tavalar
Yapışmaz tavaların bulaşık makinesinde yıkanmaması gerektiği genellikle üretici tarafından belirtiliyor olsa da, tavanın yapışkan özelliğinin azalmaması için elde yıkamak en iyisi.
tencere
Kaliteli bıçaklar
Keskin ve kaliteli bıçaklar bulaşık makinesinin içinde körleşebiliyor. İyi bıçakları kesinlikle elde yıkamak gerekiyor. Yıkama sonrası hemen bir bezle kurulayıp yerine kaldırmak en iyisi.


Kristaller

Pahalı kristaller bulaşık makinesinde zarar görüyor ve parlaklığını kaybediyor. Kristalleri mutlaka elde yıkamak gerekiyor.
 

Porselenler

Bazı porselenler bulaşık makinesi için uygun olsa da büyük çoğunluğu zarar görüyor ve kalitesi azalıyor. Porselenleri de elde yıkamak en iyisi. 
porselen
Plastik kaplar
Özellikle yumuşak plastikler bulaşık makinesindeki yüksek ısı nedeniyle hem formunu kaybediyor hem de yüksek ısıda kanserojen maddeler açığa çıkabiliyor. Bu yüzden plastik saklama kaplarını elde yıkamak gerekiyor. Sert plastikler bazen makinede yıkanabiliyor ancak ürünün buna uygun olup olmadığından emin olmakta fayda var. Plastik kullanımını azaltan doğal çözümler başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.
 

Tahta mutfak eşyaları

Tahta mutfak eşyaları bulaşık makinesinin içinde soyulabiliyor veya cilasını kaybedebiliyor. Bazılarıysa makineye girebiliyor ancak bunun için aldığınız ürünün talimatlarından emin olmalısınız. Tahta kaşıkları ve kesme tahtalarını elde yıkamak daha sağlıklı.
bicak
Termos ve termos özelliği olan kaplar
Termos ve termos özelliği olan kaplar kesinlikle bulaşık makinesinde yıkanmaması gereken mutfak eşyalarından.
 

Üzerinde etiket veya yapışkan olan eşyalar

Cam kavanozda satın aldığınız bir ürünü tükettikten sonra kavanozunu yıkayıp tekrar kullanmak istiyoruz ancak üzerinde etiket ve yapışkan kalan kavanozlar bulaşık makinesine zarar verebiliyor. Bu gibi ürünleri önce elde yıkamak, yapışkan özelliği gittikten sonra makineye koymak gerekiyor.


Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Yiyecekleri buzdolabına nasıl yerleştirmeli?
Yiyecekler buzdolabına doğru yerleştirilmezse erken bozulabilir ya da bakteri gelişebilir.

​Mutfağınızı düzenleyerek kilo verin
Mutfak düzeninizin kilonuzu etkilediğini biliyor muydunuz? Bu önerilerimizle mutfağınızı düzenleyerek kilo vermeyi kolaylaştırabilirsiniz.

​Evde enerjiden nasıl tasarruf ederiz?
Profilo Dayanıklı Ev Aletleri, hanımlara elektrikli ev aletlerini nasıl tasarruflu kullanabileceklerini öğretiyor.

​Beyaz eşya alırken nelere dikkat etmeli?
Evinizde kullandığınız beyaz eşyanın hem daha az para harcamanızı hem de çevreye katkıda bulunmasını sağlamak için nasıl seçim yapmalısınız? Yanıtı Pudra.com’da.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER